Tarta cu cartof dulce! Pare puțin ciudat, dar este un desert senzational, care va fi preferatul familiei. Merita sa-l incerci!
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
250 g făină;
150 g unt;
1 lingură zahăr;
1 praf de sare;
1 ou;
1 lingură lapte rece.
PENTRU UMPLUTURĂ:
4 cartofi dulci potriviți;
½ pachet de unt;
3/4 cană zahăr brun;
3/4 smântână;
3 ouă;
1 linguriță extract de vanilie;
1 linguriță sirop de arțar;
1/2 linguriță scorțișoară;
1/2 linguriță nucșoară;
1/4 linguriță ienibahar;
1/4 linguriță sare
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci făina cu zahărul și sarea, cu untul rece tăiat cuburi. Când aluatul capătă un aspect sfărâmicios, pui lingura cu apă rece și frămânți un aluat omogen. Îl învelești în folie de plastic și-l dai la rece 30 de minute.
Cureți cartofii, îi speli, îi tai cuburi și îi fierbi în apă cu un praf de sare până se înmoaie. Îi scurgi și faci din ei un piure, pe care îl lași să se răcească.
Mixezi untul moale cu zahărul circa 5 minute. Adaugi ouăle unul câte unul, pui extractul de vanilie, siropul de arțar și omogenizezi. Pui piureul de cartofi, smântâna, scorțișoara, nucșoara, ienibaharul și omogenizezi din nou
Întinzi aluatul într-o foaie rotundă și îmbraci o formă de tartă unsă, apăsând bine pe margini. Torni compoziția și introduci forma în cuptorul încins la 180ºC pentru Se 45 de minute. Scoți tarta din cuptor, o lași să se răcească și o servești cu frișcă.
Pe langa aceasta tarta cu cartof dulce, mai poti pregati si Tartă cu șuncă și conopidă
Rețetă susținută de Asociația Educație pentru Suflet!