Home / Copil / Stabiliți limite pentru copii

Stabiliți limite pentru copii

În societatea actuală, din ce în ce mai mulți părinți nu știu să spună “nu” copiilor. Autoritatea părinților este un ingredient esențial pentru a crește un copil cu repere solide în viață. În caz contrar, absența limitelor devine o sursă de anxietate. Educarea unui copil este foarte importantă și trebuie începută de la vârste foarte mici. Depinde de părinți ca prichindeii să devină adulți responsabili. Este greu să procedeze așa, pentru că uneori simte că pentru asta copilul  “îl urăște”. Dar va fi supărat pe tine pentru moment și mai târziu, când va înțelege foarte bine, îți va mulțumi.

Despre limite

Un copil mic are destul de frecvent tot felul de dorințe și acesta este un lucru normal, dar, pentru a-l ajuta să răzbească în societate și pentru ca el să-i respecte pe cei din jur, noi, ca părinți, nu trebuie să cedăm întotdeauna dorințelor lui. Este bine să-l punem mereu în fața realității, deoarece dacă îi vom satisface toate dorințele va fi foarte dificil să-i spunem să renunțe la ele la un moment dat. Dacă i se permite să facă tot ce vrea el, este un copil care se va pierde pe parcurs. Dacă adoptă un comportament care nu are legătură cu realitatea, el va deveni anxios și acest lucru îl va împiedica să se integreze în societate și să socializeze.

Spunând “nu” este un act de iubire

Spunând “nu” copilului, părintele trebuie să știe că nu va antrena un copil să fie docil, ci că-i va trezi inteligența, îl va face să gândească și să reflecte asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lui. Important este ca în momentul în care spui “nu” să-i și explici de ce i-ai spus așa.

Interdicții încă de la 8 luni

De îndată ce copilul duce obiectele la gură, atinge totul, trebuie să-i impui limite. Chiar dacă este foarte mic, dacă ai o atitudine fermă, dar blândă, el va înțelege din tonul vocii că nu are voie. Încet, încet, pe măsură ce crește, va ști ce îi este interzis și ce nu.

De la 11 ani înțelege bine

De la preadolescență, copilul este în măsură să se stăpânească și să înțeleagă mult mai bine. De asemenea, se poate pune în locul părinților și să înțeleagă și raționamentul acestora. Este important, la această vârstă, să-i explicați motivele și să discutați deschis cu el. În aceste momente, părintele și copilul trebuie să se asculte și să se respecte reciproc. Cel mai important în aceste momente este să nu se folosească un limbaj agresiv. Trebuie să fii consecvent acțiunilor tale și să nu cedezi rugăminților, deoarece cei mici speculează orice moment și tot ce ai construit până atunci se duce de râpă.

Aplicați regulile!

Atunci când copilului i-ai interzis ceva, important este ca el să respecte acel lucru și tu să nu revii asupra deciziei. Dacă nu se întâmplă așa, autoritatea ta va fi știrbită și copilul nu o să ia în seamă ceea ce-i spui. În acest caz, chiar dacă îți este greu, trebuie să-i dai o pedeapsă. Și aici nu este vorba despre una fizică, ci, dimpotrivă, să-l pui să facă ceva pentru a repara greșeala.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.