Home / Copil / Alimentatie / Slăbește mai întâi în minte

Slăbește mai întâi în minte

slabeste mai inati in minte

“Mâncarea a devenit cel mai folosit medicament antidepresiv!” Afirmația nu ne aparține, însă ideea este cât se poate de adevărată.

Sarcina si creșterea unui copil sunt situații uneori stresante și mintea caută metode de gestionare (de coping). Uneori, mâncatul poate fi una din ele. 

În plus, lipsa de cunoștințe despre nutrienti si calorii, impreuna cu poftele specifice, fac alimentatia din aceasta perioada a vieții o adevărată provocare.

Pornind de la ce a spus OMS in 1946 (“Sănătatea este starea de bine din punct de vedere fizic, psihic și social”), problema kilogramelor în plus poate fi privită, asemenea majorității problemelor de sănătate, în manieră holistică.

Ce înseamnă holistic?

Supraponderabilitatea și obezitatea au o cauză fizică (excesul de calorii), dar și una psiho-emoțională. Mâncatul în exces repetat zilnic se întâmplă de cele mai multe ori într-un context stresant și ajunge să fie un reflex, un resort prin care o emoție neplăcută este calmată prin plăcerea alimentelor gustoase. 

Mâncăm mai mult decât avem nevoie (și, să recunoaștem, trăim o eră extrem de abundentă material) pentru a suplini o lipsă.

Ce lipsește din viața noastră și suplinim prin mâncare?

De cele mai multe ori, este vorba și de o componentă fizică, și de una psiho-emoțională. Alimentele în exces vin ca să ofere energie atunci când nu există somn, apă, nutrienți, sex și/sau socializare. Și, de cele mai multe ori, acestea lipsesc pentru că în viața noastră sunt prea multe situații și emoții neplăcute. Viața sexuala reluată cu dificultate, lipsa timpului liber, dificultațile financiare, problemele de sănătate sau conflictele din familie, toate își pot găsi alinare în mese copioase luate seara în fața televizorului (uneori pe furiș), după ce copiii adorm. 

Ce este de fapt stresul?

Stresul este un termen general. Auzim peste tot de el, dar parcă niciodată nu ni se spune clar ce putem face pentru a-l diminua. Stresul este reprezentat de toate situațiile neplăcute, toate gândurile negative și toate emoțiile inconfortabile, nebenefice. 

Cele mai frecvente emoții din spatele mâncatului în exces sunt: PLICTISEALĂ, FURIE, FRUSTRARE, TRISTEȚE, AUTOPEDEPSIRE, RUȘINE, SINGURĂTATE, ANXIETATE, OBOSEALA PSIHICĂ. 

Ce stă în spatele emoțiilor?

Emoțiile sunt generate de gânduri, iar gândurile sunt generate de situații. Dacă trăirile sunt foarte intense, creierul generează programe subconștiente pentru supraviețuire. Acestea funcționează ca o linie de cod ce ne programează comportamentul. În timp, situația amenințătoare dispare, dar programul rămâne și ne limitează viața.

Cum sună aceste programe limitative?

  • Trebuie să fac față stresului, să rezist
  • Viața e grea
  • Trebuie să îi ajut pe ceilalți
  • Trebuie să fiu utilă ca să fiu acceptată/iubită
  • Ma pedepsesc prin mâncare
  • Trebuie să mănânc tot din farfurie
  • Mâncarea este recompensă 

Acestea sunt doar câteva exemple.

Cum putem rezolva cauzele psiho-emoționale?

Alain de Botton spunea că psihoterapia este cea mai bună invenție a secolului XX. Multe boli, dar și kilogramele în plus, își au cauza și rezolvarea în psiho-emoțional. Recomandăm mereu introspecție și lucrul cu propriile emoții. Unele dintre cele mai bune tehnici sunt, pe lângă cele clasice din psihologie și psihoterapie, Imageria Inimii și Tetha Healing. Ele abordează omul din punct de vedere holistic – corp, minte, spirit. 

Pentru vindecarea mâncatului emoțional vă invităm în programul SLĂBEȘTE MAI ÎNTÂI ÎN MINTE, realizat și susținut de Dana Burghel – coach și psiholog cu experiență de peste 20 de ani și Dr. Bianca Gogoșoiu – medic rezident nefrolog și tehnician nutriționist. 

www.slabesteinminte.ro.

Înscriere aici! De luni, 17 iunie, începe ultima grupă cu fee promotional.

Copiii noștri merită părinți calmi, echilibrați si prezenți!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.