Home / Copil / Porția zilnică de… computer

Porția zilnică de… computer

shutterstock_111774929

Trebuie să relaţioneze copilul cu noile tehnologii? Iată o dilemă la care specialişti caută încă un răspuns. Așa că e bine să analizezi cât mai realist și mai personal avantajele şi dezavantajele contactului cu computerul și cu tehnologia audio- video ale copilului tău. Computerul și televizorul  au intrat și în viața de familie ca o necesitate și chiar ca o dependență. Trebuie să accepți  că nici copiii n-au cum să scape de ea. S-ar putea să-ţi doreşti să-l obişnuieşti pe cel mic cât mai repede cu „noul“, pentru a-l transforma într-o persoană adaptabilă şi capabilă să înfrunte viitorul. Sau, s-ar putea, ca din aceeaşi spaimă să vrei să-l fereşti de această tentație. Înainte însă să iei vreo decizie, hai să trecem în revistă câteva argumente pro și contra.

Televizorul, bun cu măsură

Copiii noştri, indiferent de vârstă, cresc, vrând-nevrând, în compania televizorului. Lucrul acesta a stârnit îngrijorare, mai ales pentru că au existat cercetări şi studii care au încercat să analizeze cât de benefic este televizorul, dacă ne dăunează în vreun fel dezvoltării celor mici. Ca de obicei, părerile au fost împărţite. Numărul celor care susţin importanţa televizorului a crescut substanţial. Pentru ei, este o fereastră către universul informaţional. Prin programe adecvate vârstei, copilul învață, acumlează cunoştinţe şi chiar își descoperă talente. Asta, doar dacă nu stau prea mult în fața micului ecran, uitând de joacă, de mișcare, de sport.

Argumente contra

Există specialiști care spun că televizorul este un izvor de violență, care poate să-i afecteze pe micuţi. Chiar şi în cadrul filmelor vizionate cu acordul părinţilor există multe scene de violenţă sau de sex. Ele nu sunt percepute de copil cu sensul lor exact şi pot fi repetate mimetic. Totodată, timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului duce la stări de oboseală şi de nervozitate, pot afecta ochii micuţului, dar cel mai rău, îi pot altera sufletul.

Computerul şi universul copilăriei

Computerul este un adevărat univers informaţional prin intermediul Internetului, dar și un mod frecvent de relaxare prin jocuri și conversații pe rețelele de socializare. Dar orice lucru minunat are şi efecte mai puţin faste. Având în vedere amploarea fenomenului trebuie să acceptăm că acest contact cu computerul este inevitabil. De aceea trebuie să înţelegem modul în care poate influenţa dezvoltarea copilului la vârste fragede. Specialiștii ne recomandă ca micuții să folosească calculatorul după  vârsta de 5-6 ani și să nu înceapă cu jocuri, ci învățând ce poate face cu ajutorul lui în domeniul cunoașterii.

Pro și contra

Nu jocurile cu bătăi şi monştri sunt cele care deschid mintea, ci acelea informaţionale, educaţionale. Iar timpul petrecut în faţa calculatorului nu trebuie să depăşească calupuri de jumătate de oră, de două ori pe zi. Asta la alternanță cu jocurile de grup, plimbările în aer liber, excursiile, participarea la viaţa familiei, integrarea socială. Doar așa copiii se dezvoltă armonios, sănătoși, echilibrați. Oricât de mare este tentația copiilor de a folosi calculatorul, părinții au sarcina de a-i face să nu piardă farmecul poveştilor de la ora de culcare, conversația cu mama și cu tata, ori cu bunicii.

Sfat pentru părinţi

Computerul poate fi și inamic. El poate duce la însingurare, dificultăți de comunicare și de adaptare în colectivitate, dependență. În planul sănătății, sedentarismul poate contribui la apariția kilogramelor în plus sau chiar la obezitate. Și nu în ultimul rând, calculatorul în exces la vârste prea fragede poate provoca tulburări de somn, anxietate și chiar dezechilibre psihice. În concluzie, nu este bine să-i lăsăm pe cei mici să se uite la televizor sau să se joace în neştire la computer, doar pentru că nu avem vreme pentru ei, dar nici să le interzicem orice legătură cu tehnologia. Controlul părinţilor este cel mai important. 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.