Home / Copil / GRIPĂ – simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic!

GRIPĂ – simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic!

Adesea, oamenii pretind în mod eronat că “au o gripă” atunci când au o răceală. Atenție, cele două sunt foarte diferite. Din păcate, în această perioadă ne aflăm în pragul unei epidemii de gripă. De multe ori,  tusea, durerile în gât sau strănutul nu ne pot indica clar dacă este vorba despre o gripă sau o răceală.  Să vedem care sunt simptomele gripei:

Principala diferență dintre o răceală și o gripă este că gripa vine brusc: dimineață ești bine, iar în câteva ore starea se deteriorează foarte tare.  Deci, debutul este brusc și destul de violent. Apare febra, 39-40 de grade, stări de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și în gât, tuse uscată. La gripă, febra poate dura 3-5 zile. Răceala, în schimb, este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare și apare treptat. Dacă aveți simptomele de mai sus, trebuie să mergeți de urgență la medic.

Cum se ia gripa

Gripa se răspândește foarte ușor, prin strănut sau tuse, dar poate supraviețui timp de 48 de ore și pe suprafețe neporoase cum ar fi telefoanele, tastatura computerului, mânerele ușilor etc. Este posibil să dureze o zi sau o săptămână înainte ca simptomele să apară. În acest timp, puteți infecta alte persoane. De aceea, spălarea frecventă a mâinilor este importantă. Și, cel mai important, VACCINAREA.

Vaccinarea, an de an

În fiecare an, se descoperă tulpini noi de virusuri gripale. De aceea, vaccinurile sunt fabricate în funcție de aceste tulpini și te protejează între 4 și 6 luni.  Deci, dacă faci vaccinul anul acesta, va trebui sa faci și la anul, deoarece compoziția vaccinului este revizuită în fiecare an, iar protecția este prevăzută numai pentru anul în curs. Multe persoane nu se vaccinează pentru că se tem de reacțiile adverse. În majoritatea cazurilor, vaccinul provoacă puține reacții. Cele mai frecvente efecte secundare după vaccinare sunt roșeață la locul injectării, febră ușoară, dureri de cap și dureri musculare.

Adevărat sau fals despre vaccin

NU MORI DE O GRIPĂ.

Fals. Poți să mori de o gripă. Complicațiile gripei provoacă decese în fiecare an, în special la persoanele în vârstă și la bolnavii cronici.

NU MĂ ÎMBOLNĂVESC NICIODATĂ. DECI, NU TREBUIE SĂ MĂ VACCINEZ ÎMPOTRIVA GRIPEI.

Fals. Gripa este contagioasă. Chiar dacă nu te-ai îmbolnăvit până acum, în orice clipă poți lua virusul.

POT PREVENI GRIPA.

Adevărat. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare în fiecare toamnă. Se recomandă primirea vaccinului cât mai la începutul toamnei, pentru a avea timp să se dezvolte anticorpi.

VACCINUL PROTEJEAZĂ ÎMPOTRIVA GRIPEI ȘI A RĂCELILOR.

Fals. Gripa și răcelile sunt diferite. Vaccinul este eficient împotriva gripei, dar nu protejează împotriva răcelii sau a altor infecții respiratorii.

VACCINUL DĂ GRIPA.

Fals. Vaccinul nu dă niciodată gripa deoarece nu conține virus viu.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.