Puberta precoce, un fenomen tot mai frecvent - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / Puberta precoce, un fenomen tot mai frecvent

Puberta precoce, un fenomen tot mai frecvent

Pubertatea precoce este un fenomen din ce în ce mai frecvent, în fața căruia părinții sunt adesea neajutorați. Copiii au corpuri de adolescenți, în timp ce sunt încă copilași. Potrivit specialiștilor, pubertatea precoce este definită de dezvoltarea sânilor înainte de 8 ani la fetițe, și de creșterea volumului testiculelor înainte de 9 ani, la băieți. Acest fenomen este observat mai des la fete decât la băieți. În prezent, adolescența la fete începe, în medie, în jur de 12 ani și jumătate, iar în urmă cu câteva secole începea pe la 16 ani.

Cauze medicale

Pubertatea precoce poate apărea și din cauze medicale. Acestea se regăsesc în 5% din cazuri la fete și mai frecvent la băieți, 30-40%. Poate fi vorba despre un chist, o malformație la ovare și, mai grav, o tumoare cerebrală. Pubertatea este declanșată de secreția de hormoni de către două glande situate în creier: hipotalamus și glanda pituitară. Un dezechilibru la acest nivel poate, prin urmare, da peste cap întreg procesul de funcționare. Trebuie neapărat să consulți un pediatru endocrinolog și dacă toate aceste anomalii medicale sunt excluse se ajunge la  “pubertate precoce centrală idiopatică”, adică fără o cauză detectabilă.

Impactul disruptorilor endocrini

În multe cazuri, pubertatea precoce este legată de influența factorilor de mediu, cum ar fi creșterea în greutate sau perturbarea endocrină (EEP). Creșterea progresivă în greutate de la o vârstă fragedă, cu o revenire a curbei corporale la 3-4 ani, este foarte des responsabilă pentru pubertatea timpurie mai ales la fete. Creșterea în greutate determină transformări metabolice și hormonale foarte timpurii în organism, care pot afecta funcționarea multor organe. În ceea ce privește disruptorii endocrini, impactul lor este tot mai mare: aceste substanțe eliberate în mediul înconjurător perturbă sistemul hormonal prin imitarea acțiunii anumitor hormoni. Există diferite tipuri de PEE: unele sunt naturale, cum ar fi fitoestrogenii găsiți în soia, dar majoritatea provin din industria chimică. Aceste produse pot acționa fie prin mimarea unui hormon și prin angajarea receptorului său, cum ar fi estrogenul care activează forța glandei mamare, fie blocând acțiunea unui hormon natural. Multe studii au găsit o asociere între pubertatea timpurie la fete și expunerea la unele PEE, în principal ftalați și pesticide DDT/DDE. De asemenea, ele sunt implicate și în creșterea malformațiilor genitale la băieți.

Ce să faceți dacă suspectați pubertatea timpurie?

Dacă copilul tău are semne de pubertate la o vârstă neobișnuită, este important să consultați rapid un medic pediatru sau pediatru endocrinolog. Acesta din urmă va analiza curba de creștere înregistrată în registrul de sănătate, practic face o radiografie a mâinii și a încheieturii mâinii pentru a determina vârsta osoasă. La fete se face o ecografie pelvină pentru măsurarea uterului și a ovarelor. Specialistul poate cere, de asemenea, analize de sânge și un RMN pentru creier pentru a confirma diagnosticul și a specifica cauza. Aceste examinări vor permite să se evalueze riscurile de precocitate și să se decidă tratamentul.

Gestionarea pubertății precoce diferă de la caz la caz, deoarece, dincolo de aspectul fizic, există și dimensiunea psihologică. Modul în care copilul își trăiește transformările fizice și experiența familiei trebuie luate în considerare. Suportul psihologic este uneori necesar pentru a depăși aceste răsturnări fizice și psihice timpurii.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.