Home / Copil / Primul control stomatologic

Primul control stomatologic

dentist
Prima vizită la stomatolog reprezintă o parte esenţială în dezvoltarea sănătoasă a copilului. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim de la părinți este când să meargă la primul control stomatologic cu micuții lor. Iată răspunsul.

Și touși când ?
Răspunsul la această întrebare s-a schimbat dramatic în ultimii 30 de ani. Părinţilor li se spunea că prima vizită a copilului la stomatolog este recomandată la vârsta de 3 ani. Motivele pentru care se făcea această recomandare privind vârsta erau legate cu capacitatea dentistului de a detemina copilul să stea în scaunul stomatologic. Acum ştim că este mult prea târziu să faci controlul stomatologic la această vârstă. Ideal este ca după erupția dentară, micuții să fie văzuți de stomatolog (vârsta optimă ar fi de 9 luni).

De ce atât de devreme?
Bebeluşii pot face carii la foarte scurt timp după apariţia dinţişorilor. Cariile pot influenţa alimentaţia, programul de somn şi provoacă dureri. Stomatologii sugerează controlul dinţişorilor la copii încă de la o vârstă fragedă, chiar înainte de apariţia problemelor majore. Nouă luni poate fi considerată o vârstă prea fragedă, mai ales dacă ne gândim la faptul că nu cu prea mult timp în urmă recomandările spuneau că doi sau trei ani ar fi vârsta adecvată pentru copii. Studiile recente arată că vizita timpurie a copiilor la dentist şi aplicarea lacurilor fluorizante de la o vârstă fragedă reduc semnificativ cariile dentare în comparaţie cu acei copii care trec prin aceste proceduri mai târziu. Obiceiurile bune ale membrilor familiei în ceea ce privește mersul la stomatolog pot fi un model pentru copilul mic. În plus, nu va dezvolta o fobie față de acest gen de control medical.

Cum pot pregăti copilul pentru primul control?
• Indiferent de vârstă, un rezultat pozitiv este asigurat dacă copilul are un somn bun înainte de vizita la stomatolog şi este programat dimineaţa.
• Totodată, în funcţie de vârstă, când un frate sau un prieten are programare la stomatolog, poate merge și micuțul care încă nu a avut un contact cu cabinetul respectiv. Este important să lăsaţi copilul să întâlnească dentistul şi personalul cabinetului, să vadă ce se întâmplă acolo. Și nu lăsa copilul să-ți vadă anxietatea față de mersul la dentist sau să audă discuții neplăcute despre tratamentele stomatologice.
• Când vorbești cu copilul despre mersul la dentist, explică-i cum decurge controlul: „medicul dentist se va uita la dinţişorii tăi“ sau „medicul dentist consultă dinţișorii“, fără a adăuga replici de genul „nu doare !“, „nu-ți fie frică!“.

Tudor Razvan PELEA, Dr.Med.
0751 ZAMBET (0751926238)
www.welldental.ro

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.