Home / Copil / Premiera piesei de teatru Deschide Ochii, Priveşte Lumea

Premiera piesei de teatru Deschide Ochii, Priveşte Lumea

Deschide Ochii, Priveşte Lumea!

Proiectul Deschide Ochii, Priveşte Lumea! este un proiect de educatie media ce a început în luna februarie 2024 şi care pe parcursul a 6 luni (în perioada februarie – august 2024) îşi propune să ofere copiilor şi tinerilor informaţii şi perspective noi şi utile în a filtra, selecta şi utiliza în mod constructiv şi eficient multitudinea de informații disponibile în mediul online şi în mass media în general.

Proiectul vizează stimularea gândirii critice, a capactăţii de analiză a informaţiilor, a gradului de conştientizare şi  a capacităţii de reacţie în faţa pericolelor ce pot fi întâmpinate în mediul online pentru 30 de copii şi tineri din Bucureşti şi Slobozia, judeţul Ialomiţa (Centrul pentru Voluntariat Implicaţi în Comunitate). Copiii şi tinerii cu vârste între 11 și 18 de ani implicati în proiect beneficiază de ateliere de media literacy  şi diverse activităţi menite să le ofere sprijin şi informaţii într-un mod placut, atractiv şi mai ales ineractiv.

Una dintre metodele folosite în cadrul atelierelor este aceea a teatrului interactiv, participativ copiii fiind implicaţi, sub îndrumarea unor specialisti în arta teatrală din cadrul Improteca, în construcţia şi punerea în scenă a unei piease de teatru interactiv ce abordează teme şi situaţii pe care aceştia le pot întâmpina în mod normal în viaţa reală, de zi cu zi.  

Astfel, în data de 11 iunie 2024, la ora 14:00, la Şcoala Gimnazială Nr. 127, Bucureşti va avea loc premiera piesei de teatru “Deschide Ochii, Priveşte Lumea! ” – o piesă de teatru/performance cu şi despre adolescenţi, ce abordează o problemă actuală: importanţa educaţiei media în era tehnologiei.

De asemenea, pe 15 iunie 2024, începand cu ora 11, spectacolul va fi prezentat si la Centrul de Voluntariat Slobozia, unul dintre partenerii proiectului.

Proiectul Deschide Ochii, Priveşte Lumea! este derulat de Asociaţia Copii pentru Viitor și finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Despre ONG

Asociaţia Copii pentru Viitor – Asociația “Copii pentru Viitor” a luat ființă în anul 2016, în Lupeni.

Misiunea asociației este îmbunătățirea calității vieții, crearea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare prin reducerea abandonului școlar, intergrarea socială și profesională, suport psihologic, orientare școlara și profesională, reducerea sărăciei extreme. Principalii beneficiari sunt copii şi tineri proveniți din medii dezavantajate și din sistemul de protecție socială, dar fara a se limita doar la aceşstia.

Până în prezent Asociaţia Copii pentru Viitor a implimentat zeci de proiecte de activare comunitară în mai multe comunităţi din ţară – Valea Jiului, Simeria, Hunedoara, Vetel, Ghelari (jud. Hunedoara), Slobozia şi mediul rural (jud. Ialomiţa), Sulina (jud. Tulcea), Constanţa, Moțăței (jud. Dolj), Balan (jud. Harghita), având peste 5000 de beneficiari, copii şi tineri.

Printre proiectele implementate menţionăm: Prâanzul Comunitar (2021 – prezent), Comunităţi Vibrante în Valea Jiului (august 2023 – februarie 2024), proiect finanţat în cadrul programului În Stare de Bine, de către Kaufland România şi FDSC, Merg la Liceu (martie 2022 – iunie 2023), proiect finanţat în cadrul programului Active Citizen Fund, prin EEA Norway Grants şi FDSC, Ajutăm Împreună (iunie 2022 – martie 2023), proiect destinat ajutorării refugiaţilor ucraineni, finanţat prin HP Inc România şi susţinut de OIM România, Merg la Liceu 2 (martie 2024 – octombrie 2024), program de digital literacy finanţat de la HP Inc România, Centrul Educational de Tip after school Simeria (2022 – prezent), activităţi educaţionale, excursii, tabere, ateliere de dezvoltare personală pentru copiii din medii dezavantajate din Simeria – în parteneriat cu DAS Simeria şi Curiera – Curierul Verde.

Pentru mai multe detalii accesaţi www.copiipentruviitor.ro

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Românian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanţate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Românian American Foundation

Românian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.