
Plăcintă cu dovleac. Este frig afară și nu ar fi rău să dați drumul cuptorului și să pregătiți împreună cu cei mici această plăcintă cu dovleac!
Ingrediente
Pentru umplutură
1 kg dovleac dat pe răzătoare
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență de vanilie
6 linguri zahăr
1 praf de sare
2 linguri griș
Pentru foi
250 ml lapte
500 g făină albă superioară 000 Băneasa
1 ou
6 g drojdie uscată
2 linguri zahăr
1 praf de sare
100 ml ulei
Mod de preparare
Pui într-o cratiță dovleacul ras împreună cu zahărul, sarea, scorțișoara și esența de vanilie . După ce se înmoaie, adaugi grișul și mai lași un minut. Dai deoparte să se răcească compoziția.
Cerni făina într-un vas mai încăpător, faci o gaură în mijloc, adaugi laptele călduț, drojdia, zahărul, un praf de sare, oul bătut și amesteci până încorporezi făina. La final adaugi uleiul treptat și frămânți un aluat care nu se mai lipește de vas. Îl acoperi cu un prosop și îl lași să crească, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Citeste Sfaturi pentru reușita unui aluat dospit .
Împarți aluatul și umplutura în trei părți. Iei prima bucată de aluat, o frămânți ușor și o întinzi într-o foaie subțire de 4-5 mm. Pui o parte din dovleac, îl întinzi pe toată suprafața, aduci capetele spre interior și rulezi cât mai strâns.
Repeți procedura și cu celelalte ingrediente, așezi plăcintele în tavă pe hârtie de copt, le ungi cu ou bătut cu o lingură de lapte și introduci tava în cuptorul încins la 180°C pentru 40 de minute. Trebuie să se rumenească frumos deasupra.
Lași plăcinta să se răcească, după care o tai și o servești. Le poți presăra cu zahăr pudră.
Poate te mai interesează și Chec cu dovleac și nuci.