Picnic sănătos. Vara, grătarul la iarbă verde devine una dintre cele mai mari bucurii ale familiei. Dar pentru ca această bucurie să rămână întreagă, ai nevoie de un minighid al regulilor de siguranță alimentară, care să împiedice proliferarea bacteriilor periculoase, provocatoare ale unor boli greu de tratat. Iată de ce trebuie să ții cont când mergi la picnic cu copilul.
Ce preparate alegi
Pentru că de obicei drumul alimentelor de la magazinla picnic durează cel puțin 24 de ore, este important să alegi alimente foarte proaspete și din sursă sigură pe care să le ții în pungi și recipiente separate. Încă de la magazin pune caserolele cu carnea de grătar în pungi de plastic. La fel și legumele și fructele proaspete. Dacă este foarte cald, transportă-le într-o geantă frigorifică până acasă.
Cum marinezi carnea
Marinarea cărnii (adică păstrarea ei într-un sos acid, înainte de a fi pusă pe grătar) aduce un plus de gust și de arome. Dacă vrei să faci acest lucru pentru o duminică la iarbă verde, lucrurile încep tot acasă: faci sosul și ții carnea marinată la frigider, până pleci la picnic. Puiul și carnea pentru frigărui poate fi ținută în marinată timp de două zile. Bucățile de vită, vițel, porc pot fi ținute și mai mult, pentru că se marinează mai greu. Carnea se transportă fără sos, pentru că acesta se poate altera de la căldură.
Ai grijă la transport
Când transporți mâncare spre o destinație în aer liber, trebuie s-o menții la temperatură cât mai scăzută. Aceasta înseamnă s-o ferești de atacul bacteriilor nocive. Dacă n-ai o cutie frigorifică pentru transport, pune între pachetele cu carne sticle de plastic pe care le-ai umplut cu apă și le-ai înghețat în prealabil sau folii speciale pentru cuburi de gheață.
Ține totul curat
O condiție a picnicului reușit este să te asiguri că ustensilele și recipientele cu care lucrezi sunt curate. Ca să previi contaminarea dintre alimente și bolile digestive, nu folosi vasele în care a stat carnea, fără să le speli cu apă și detergent de vase. Bacteriile nocive care există în sucul cărnii crude nu trebuie să se scurgă pe mâncare sau pe alimente în curs de preparare! Folosește alte recipiente pentru salata de legume sau cartofii copți.
Fii atentă la timpul de preparare
Pentru sănătatea întregii familii e bine să prepari foarte bine friptura la grătar. A respecta timpul de tratare termică a cărnii înseamnă să-i ridici temperatura internă până la nivelul la care toate bacteriile nocive se distrug. Chiar dacă preferi friptura în sânge, când ieși la iarbă verde, prepar-o foarte bine. Cei mici trebuie să mănânce o friptură bine pătrunsă și bine gătită pentru a evita orice risc de toxiinfecție alimentară. Evită micii, cârnații și burgerii care pot conține o mulțime de conservanți și aditivi și pot fi periculoși pentru copii.
Ferește-te de preparatele ”grele”
Salatele cu maioneză, prăjiturile cu creme ar trebui excluse din meniul de picnic. Când este cald sosurile pe bază de maioneză și cremele cu ou se alterează cel mai ușor și pot provoca tot felul de afecțiuni digestive. Pe lângă friptură poți pregăti cartofi copți și o salată simplă de legume, iar la desert prepari un chec sau niște brioșe. Așa te poți bucura liniștită de această ieșire cu familia, fără să-ți faci griji că anumite alimente se pot altera.
Dacă acest articol ti-a fost de folos, poate citești și SALATE DE VARĂ;