Home / Copil / Pericolele hipereducației

Pericolele hipereducației

În ultimii ani, tot mai mulți copii suferă de epuizare, anxietate de performanță și depresie. De vină este hipereduația, care a devenit un motiv real de îngrijorare atât pentru părinți, cât și pentru specialiști, aceasta fiind în centrul unor subiecte fierbinți de câțiva ani. Am cerut sfatul unui psihoeducator și iată ce am aflat despre acest subiect.

Ce este hipereducația?

Din ce în ce mai răspândit, de fenomenul hipereducației sunt de vină părinții care, adesea inconștient, își stimulează copiii excesiv și le solicită un nivel ridicat de performanță. Între școală, sport și activități recreative, copilul nu are timp liber. Această dorință este inițiată de părinții care deseori doresc mai mult decât copilul însuși.

Părinții au adesea tendința de a umple programul copiilor, așa cum fac ei cu al lor. Cu toate acestea, nu este necesar, ca părinte, să procedezi la fel.

De multe ori fac asta din anxietate de performanță. Succesul copilului lor este o modalitate prin care aceștia se pot asigura că fac o treabă bună ca părinți. Ei își pun foarte mult pe umeri și nu vor să facă greșeli. 

Pe tot parcursul săptămânii, la grădiniță sau la școală, timpul copilului este structurat până la minut. Nu este loc pentru improvizație. Așadar, odată ajuns în weekend, nu este nimic în neregulă să nu facă nimic.

Părinții trebuie să-și asume „vina” pentru faptul că în weekend nu sunt mereu în jocurile și activitățile copiilor lor. Merg la cumpărături, rezolvă o grămadă de treburi gospodărești, lucruri care fac parte din viață. Dar este bine, oare, să-i lăsăm pe cei mici să nu facă nimic?

Da, este bine. A învăța să nu facă nimic și să se plictisească îi ajută pe copii să-și dezvolte autonomia și inventivitatea. Le permite să afle ce le place cu adevărat”.

Când știi că este prea mult?

Când voința părintelui este mai mare decât cea a copilului este un prim semn. Trebuie să le respectăm interesele în primul rând. Dacă copilul nu mai găsește plăcere într-o activitate, nu trebuie împins să o facă. Trebuie să fim atenți la semnale și să nu ezităm să-l întrebăm despre interesul său de a practica un anumit sport sau de a învăța un anumit instrument muzical.

Dacă copilul termină temele sau activitățile foarte târziu seara și timpul de somn este compromis, este prea mult. Energia copiilor nu este o resursă inepuizabilă. Potrivit psihoeducatorului, practicarea sportului de două ori pe săptămână este suficientă pentru majoritatea copiilor.

Manifestări la copii

Hipereducația se poate manifesta ca o pierdere a motivației sau o schimbare bruscă a comportamentului. Dacă îți spui la un moment dat că nu-ți mai recunoști copilul pentru că și-a schimbat foarte tare comportamentul, este un semn de avertizare.

Ca părinți, aceste semne ar trebui luate foarte în serios. Dacă copilul se plânge uneori de dureri de cap, dureri de stomac sau vărsături, este probabil din cauză că stresul este prea mare.

De asemenea, copilul își poate ascunde stresul pentru că nu vrea să-și nemulțumească părinții. Nu iese din cuvântul lor, nu pune niciodată întrebări, este cel care nu se opune niciodată instrucțiunilor, dar acest lucru nu este normal. 

Dacă vezi schimbări la copilul tău, ai o discuție cu el și vezi dacă o activitate sau alta îl face cu adevărat fericit și întreabă-te dacă este dorința lui sau a voastră, ca părinți. Conștientizarea părintelui este primul pas în a-și ajuta copilul.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.