Home / Copil / Pâine dospită la rece

Pâine dospită la rece

Ingrediente
500 g făină; 340 ml apă călduță; ½ cubuleţ de 25 g drojdie proaspătă; 2 lingurițe sare; 2 lingurițe zahăr; 3 linguri ulei de măsline

Mod de preparare
Cerni făina într-un vas și o amesteci cu sarea. Dizolvi în apa călduță zahărul și drojdia și amesteci cu uleiul. Torni totul peste făină și amesteci cu o lingură până aluatul se omogenizează. Nu o să iasă un aluat foarte tare. Îl pui într-o cratiță cu capac și o introduci la frigider pentru 17 ore. O ții la rece între 12 și 24 de ore.

Răstorni aluatul pe masa presărată din belșug cu făină. Introduci mâinile în făină și aplatizezi ușor aluatul într-un dreptunghi. Aduci partea dreaptă până la jumătate, apoi acoperi partea dreaptă cu partea stângă. Întorci sulul format și mai faci o dată același lucru.

Pudrezi cu multă făină un șervet de bucătărie și așezi aluatul cu partea pliată în jos. Presari și deasupra făină și-l lași 30 de minute la temperatura camerei (până se încinge bine cuptorul).

Dai cuptorul la foc mare și-l lași să se încingă cu tot cu vasul în care coci pâinea. Acesta trebuie să aibă fundul gros și capac. Scoți vasul din cuptor, ridici ușor prosopul, iei aluatul în palmă în așa fel încât partea de jos să rămână în sus și îl pui în vas.

Acoperi repede vasul și-l introduci în cuptor, la foc mare, pentru 25 de minute. Iei capacul și mai lași pâinea alte 10-15 minute, tot la foc mare.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.