Nu se știe încă unde își are originile cocotierul. Având calitatea de a pluti pe apă, nuca de cocos a ajuns până deaprte, în zonele subtropicale, pe plajele unde a găsit un loc prielnic. Treptat, unele varietăți au ajuns să fie cultivate, dar sunt încă specii sălbatice. Fructul cocotierului are câteva componente nutriționale esențiale, fără de care civilizații întregi n-ar fi putut subzista. Nu degeaba se mai numește fructul vieții și în jurul lui s-au țesut o mulțime de mituri.
Beneficii incontestabile
Pentru început, iată un mic exemplu: 85% din caloriile din nuca de cocos sunt sub formă de lipide. Acest lucru înseamnă un aport mare de acizi grași saturați, lucru rar pentru alimentele de origine vegetală. Jumătate din acizii grași este reprezentată de acidul lauric, principalul acid saturat din laptele matern. De asemenea, nuca de cocos conține proteine, o mare cantitate de fibre.
Laptele de cocos, un aliment-minune
Da, mulți copii îl adoră pentru gustul lui plăcut. Unii sunt obligați chiar să-l bea în locul laptelui de vacă, pentru că au alergie la proteina din laptele de vacă. Nu-i nicio dramă, pentru că acest lapte vegetal are și el calități de excepție: conține riboflavonoide, vitamina B12, fier, magneziu, cupru, mangan, selenuim, dar este sărac în vitaminele A și D. ceea ce face nuca de cocos să fie cu totul specială este conținutul în fier, cveea ce ajută la formarea globulelor roșii din sânge, fabricarea hormonilor și a neurotransmițătorilor.
- De reținut este faptul că fierul de origine vegetală, așa cum este cel din nuca de cocos, este mai ușor absorbit de organism decât cel provenit din alimente de origine animală.
- Manganul din laptele de cocos favorizează procesele metabolice și participă la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi,
- Fosforul, un mineral deosebit de important în etapele de creștere ale copiilor, contribuie la sănătatea oaselor și a dinților.
Uleiul de cocos este mai puțin recomandat, mai ales dacă este parțial higrogenat, el având un efect negativ asupra nivelului de colesterol rau din sange, având o cantitate destul de mare de acizi satuarți în compoziție.
Precauții
Nuca de cocos conține sulfiți, alergeni destul de des întâlniți în alimente, care pot fi periculoși pentru copiii și adulții alergici. Ei pot fi din compoziția naturală a alimentelor sau pot fi adăugați pentru conservare. Nuca de cocos uscată poate avea un conținut mai mare de sulfiți.
Nuca de cocos nu este un pericol pentru copiii sau adulții alergici la nucă. Dar, anumite persoane pot fi alergice la ambele.
Cum alegi o nucă de cocos
Cea mai bună nucă de cocos se poate cumpăra din septembrie până în ianuarie. Trebuie să o agiți, ca să te asiguri că mai are apă în interior. Odată ce apa s-a retras în pulpa nucii, acasta nu mai este comestibilă. Cei trei „ochi“ trebuie să fie intacți, altfel nuca trebuie aruncată. Prin ei, introduci un instrument ascuțit și lași să curgă conținutul într-un vas. Apoi, pui nuca la cuptor, pentru 15-20 de minute. Apoi lovești învelișul cu un ciocan, ca să se spargă și scoți miezul cu un cuțit. Coaja se aruncă. Apoi razi miezul și îl mai usuci o dată în cuptor. Apoi îl poți folosi.
Mici secrete
Orezul fiert în lapte de cocos este deosebit de aromat și de sănătos. Fructele fierte în același lapte capătă și ele o savoare deosebită. Ba chiar un mic adaos în salatele de fructe nu strică deloc. Și nici în iartul micuților de peste un an.
Articol susținut de Asociația Educație pentru suflet!