Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Niciun sezon rece fără citrice

Niciun sezon rece fără citrice

Sezonul rece vine cu pași repezi și oboseala se va simți. Pentru a compensa scăderea de energie, trebuie să consumi cât mai multe citrice!

Portocala

Portocala este al 4-lea fruct cel mai cultivat din lume și unul dintre cele mai populare pe timp de iarnă. Este bogată în vitamina C și este ideală pentru lupta împotriva oboselii și a frigului. Cu peste 85% apă, portocala are un aport de energie moderat (45 kcal./100 g). Mâncată întreagă sau sub formă de suc, portocala aduce o mulțime de fibre care facilitează tranzitul intestinal. Atenție, însă! Sucul de portocale vândut în magazine se face în mare parte din concentrat. Proprietățile nutriționale ale fructelor sunt aproape nule.

Numeroasele atuuri ale portocalelor fac din aceasta un aliat important pentru menținerea sănătății, motiv pentru care este recomandată să o consumi în mod regulat. O poți consuma dimineața, pe felii de pâine cu sirop de arțar, în salată cu alte fructe sau compot de portocale cu mere. Coaja și sucul de portocale dau o notă specială sosurilor, mâncărurilor de legume, celor cu carne de porc, pasăre, pește și orez. Le poți introduce în smoothie-uri delicioase sau pur și simplu să le faci suc.

Lămâia

 Concentrația mare de vitamina C (53 mg la 100 g) îi conferă lămâii proprietăți vindecătoare pentru a lupta împotriva infecțiilor sezonului rece. Aceasta conține, de asemenea, vitamina B și vitamina E. Spre deosebire de alte fructe, aceasta este săracă în zaharuri, conține flavonoide naturale și antioxidanți puternici, care pot juca un rol în bolile degenerative ale creierului, precum boala Alzheimer. Renumită pentru proprietățile sale antiseptice, lămâia este folosită în multe tratamente pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este eficientă împotriva răcelilor și gripei.

Se păstrează la temperatura camerei timp de aproximativ zece zile. Odată tăiată, își pierde vitaminele: prin urmare, trebuie consumată rapid. Lămâia este folosită în asezonarea peștilor, a salatelor, în marinarea cărnurilor și la prăjituri. Se poate adăuga, de asemenea, în ceaiuri de plante sau apă. Atenție, însă! Datorită acidității sale, lămâia poate provoca arsuri la nivelul stomacului dacă o consumi în cantități prea mari.

Grapefruitul

Principalele componente active ale grapefruitului sunt flavonoidele (antioxidanți), limonoizii și vitamina C, deoarece conțin 40 mg la 100 g de fructe. 2/3 din fibrele de grapefruit sunt solubile, la fel ca pectina, utilizate în special în medicina pe bază de plante.

Grapefruitul ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride în sânge. Există grapefruit alb, roz și roșu. Se poate păstra până la 6 săptămâni la frigider, într-un recipient închis, sau 1 săptămână la temperatura camerei. Îl poți folosi în sorbeturi, salate, marinade, ca suc.

Clementina

Clementina este rezultatul încrucișării dintre mandarină și portocal amar. Clementina este cultivată în principal în Algeria, Tunisia, Maroc și Spania. Aportul său de energie este redus, deoarece oferă doar 46 kcal. la 100 g. Ca toate citricele, pulpa sa este foarte bogată în vitamina C (41 mg/100 g) și vitamina B. Astfel, două clementine sunt suficiente pentru a acoperi jumătate din nevoile noastre zilnice în aceste două vitamine. Clementina este de asemenea o sursă excelentă de minerale (calciu, magneziu, fier) ​​și oligoelemente.

Clementina poate fi păstrată până la două săptămâni, de preferință în coșul de legume al frigiderului pentru a nu se usca. Clementina este consumată natural, într-o salată de fructe cu alte citrice și alte fructe de sezon, cum ar fi mărul, para sau mango. Sucul său este mai dulce decât cel al portocalelor și de aceea este mai ușor să-l bei, mai ales dimineața. Coaja sa, proaspătă sau confiată, poate fi folosită în patiserie.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.