Home / Copil / Mucenici muntenești

Mucenici muntenești

mucenici muntenesti

Mucenici muntenesti, desertul traditional de 9 martie. Această zi era hotar între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor. Tradiția considera această zi ca fiind ultima a Babei Dochia. Ziua mucenicilor, dincolo de tradiții, este una în care dușmănia este îngropată, noi prietenii se leagă și sărbătorim primăvara. A rămas frumosul obicei ca, de 9 martie, să pregătim mucenici muntenesti  – un preparat culinar delicios și foarte apreciat mai ales în partea de sud a țării. În Moldova se pregătesc mucenicii din aluat de cozonac, sub forma cifrei opt, însiropați și presărați cu nucă.

Ingrediente

400 g mucenici Băneasa

200 g nucă măcinată

200 g zahăr

coaja rasă de la o lămâie

coaja rasă de la o portocală

2 batoane de scorțișoară

1 păstaie de vanilie

1 fiolă esență de rom

scorțișoară măcinată pentru servit

Mod de preparare

Pui 3 l de apă într-o oală, o așezi pe foc, adaugi batoanele de scorțișoară, semințele păstăii de vanilie și un praf de sare. Când apa dă în clocot adaugi mucenicii Băneasa. Îi lași să fiarbă, la foc mic, 8 minute.

Oprești focul, scoți batoanele de scorțișoară, adaugi zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, esența de rom și câteva linguri de nucă măcinată. Amesteci și lași la infuzat o oră.

Când servești mucenicii mai adaugi nucă măcinată și scorțișoară măcinată, după gustul fiecăruia.

Mai poti pregati pentru aceasta zi si o Placinta cu mere

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.