
Mucenici muntenesti, desertul traditional de 9 martie. Această zi era hotar între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor. Tradiția considera această zi ca fiind ultima a Babei Dochia. Ziua mucenicilor, dincolo de tradiții, este una în care dușmănia este îngropată, noi prietenii se leagă și sărbătorim primăvara. A rămas frumosul obicei ca, de 9 martie, să pregătim mucenici muntenesti – un preparat culinar delicios și foarte apreciat mai ales în partea de sud a țării. În Moldova se pregătesc mucenicii din aluat de cozonac, sub forma cifrei opt, însiropați și presărați cu nucă.
Ingrediente
400 g mucenici Băneasa
200 g nucă măcinată
200 g zahăr
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
2 batoane de scorțișoară
1 păstaie de vanilie
1 fiolă esență de rom
scorțișoară măcinată pentru servit
Mod de preparare
Pui 3 l de apă într-o oală, o așezi pe foc, adaugi batoanele de scorțișoară, semințele păstăii de vanilie și un praf de sare. Când apa dă în clocot adaugi mucenicii Băneasa. Îi lași să fiarbă, la foc mic, 8 minute.
Oprești focul, scoți batoanele de scorțișoară, adaugi zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, esența de rom și câteva linguri de nucă măcinată. Amesteci și lași la infuzat o oră.
Când servești mucenicii mai adaugi nucă măcinată și scorțișoară măcinată, după gustul fiecăruia.
Mai poti pregati pentru aceasta zi si o Placinta cu mere