Home / Bebelus / Alaptare / Laptele matern, o armă împotriva germenilor

Laptele matern, o armă împotriva germenilor

Când copilul se naște, sistemul său imunitar este imatur. Puține mecanisme sunt cu adevărat gata să-l apere împotriva tuturor germenilor care circulă.

Laptele matern este „o substanță” care conține proteine, grăsimi și carbohidrați. Acestea sunt „ultra-adaptate” la biologia și nevoile nou-născutului. Ceea ce poate nu știți este că acesta conține și o varietate de „soldați” și „arme” de distrugere foarte eficiente împotriva germenilor!

De ce infecții îi protejează laptele matern?

S-a dovedit științific că copiii alăptați la sân au mai puține infecții ușoare, cum ar fi răcelile, infecțiile urechii, gastroenterita și infecțiile tractului urinar. Alăptarea oferă chiar o reducere semnificativă a riscului de îmbolnăvire de infecții grave, cum ar fi meningita, infecțiile respiratorii inferioare (pneumonie) și septicemia.

Ce beneficii mai are laptele matern?

Lista beneficiilor laptelui matern este departe de a se termina! Cu cât mamele alăptează mai mult copiii, cu atât mai puțin copilul dezvoltă alergii. Alăptarea oferă, de asemenea, un risc redus de diabet minor și cancer la tineri. În plus, bebelușii alăptați la sân vizitează medicul mai rar din cauza infecțiilor. Să nu uităm de beneficiile emoționale și practice pe care alăptarea le oferă mamei și bebelușului!

Ce conține laptele matern și laptele de vacă nu conține?

  • Conține anticorpi umani împotriva mai multor infecții. Este ca un „vaccin matern”. Așadar, mama oferă o parte din informațiile pe care le-a dobândit sistemul imunitar pe parcursul vieții sau mai recent: prin placentă la copilul nenăscut și prin laptele matern nou-născutului.
  • Conține celule vii din sistemul imunitar al mamei, care va apăra copilul în timp ce propriul său sistem imunitar va prelua. Vă puteți imagina asta? Mama dă bebelușului celule vii reale, care îl vor apăra de infecții! Putem spune că îi oferă un sistem imunitar temporar.
  • Conține substanțe antiseptice pentru a distruge germenii, inclusiv lizozima (enzimă care se găsește în secreția a numeroase mucoase, oculară, nazală etc., având proprietăți bactericide).
  • Conține substanțe care ajută la proliferarea specifică a bacteriilor „prietenoase” din sistemul digestiv pentru a-l ajuta să-și construiască flora intestinală.

Dezavantajele laptelui matern?

Da, există. Laptele matern nu se poate proteja împotriva tuturor infecțiilor. De exemplu, atunci când mama este infectată cu HIV, poate transmite virusul copilului prin laptele matern. Riscul este scăzut, dar prezent.

Voi alăpta, nu voi alăpta…

Decizia este a ta. Dar trebuie să te gândești  la toate beneficiile pe care o să le aibă copilul tău. Chiar dacă decizi să alăptezi doar una sau două săptămâni, tot o să-i  oferi copilului elemente care să îl ajute să se apere. Cel mai bine este să alăptezi cât mai mult timp, dar acest lucru este și în funcție de dorințele și abilitățile tale. 

Nu am alăptat și mă simt vinovată!

Dacă nu ai alăptat la sân asta nu înseamnă că prichindelul tău nu va fi sănătos. Copilul tău are nevoie de tine, de dragostea și atenția ta mult mai mult decât laptele tău. Dar alăptarea la sân, într-adevăr, este cu adevărat un cadou din cer pentru copilul tău! 

Pe scurt, laptele matern conține substanțe și celule pentru a-i „arma” pe cei mici. Laptele comercial și laptele de vacă nu pot îndeplini aceste funcții. Pe de altă parte, formula de lapte pentru sugari tinde să se apropie de compoziția laptelui.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.