Home / Copil / Întrebări și răspunsuri despre medicamentele pentru bebe

Întrebări și răspunsuri despre medicamentele pentru bebe

La primele boli ale lui bebe, administrarea medicamentelor poate deveni o adevărată dramă și pentru cel mic, dar mai ales pentru părinți. Dacă nu sunt administrate la momentul potrivit și în combinația corectă ele pot deveni ineficace sau chiar periculoase pentru cei mici.

Pentru a fi acceptate mai ușor, la începutul tratamentului suntem tentați să diluăm medicamentele în lapte, suc de fructe sau să le amestecăm în piure. Și  uneori lingurița obișnuită cu care-l hrănim pe bebe ne este mai la îndemână decât seringa specială pentru medicamente. Dar este oare corect să procedăm astfel? Să aflăm care sunt cele mai importante reguli în administrarea medicamentelor în cazul copiilor mici.

Pot să le diluez în lapte?

  1. Calciul din lapte poate interacționa cu substanțele active ale medicamentelor. În plus, laptele formulă trebuie diluat într-o cantitate precisă de apă, iar un medicament adăugat în biberonul cu lapte poate provoca o dereglare a tranzitului intestinal. În plus, dacă medicamentul are un gust amar, riști ca bebe să nu mai accepte biberonul.

Trebuie să folosesc lingurița specială?

  1. Indicațiile de dozaj din fiecare prospect sunt date în funcție de seringa sau lingurița gradate vândute cu siropul-medicament. În funcție de producător, unitatea de măsură nu este întotdeauna în mililitri, tocmai de aceea este important să o folosești pe cea furnizată cu medicamentul pentru a evita riscul de supradozaj.

Pot să le amestec cu suc de fructe sau cu iaurt?

  1. Pentru a evita riscul de interacțiune între substanțele active ale medicamentelor și cele ale alimentelor, mai bine cere sfatul medicului sau farmacistului. Citește cu atenție prospectul pentru că s-ar putea să fie precizat că nu-l poți lua cu anumite alimente. În cazul antibioticelor, de exemplu, medicii pediatri recomandă administrarea lor separată, nu cu iaurt sau suc de fructe. Iaurtul conține bacterii probiotice care pot anula acțiunea antibioticelor. În cazul antifebrilelor, acestea pot fi oferite în puțin biberon diluate în puțină apă, nu în suc de fructe sau piureuri.

Înainte sau după masă?

DUPĂ. Majoritatea medicamentelor, mai ales în cazul copiilor mai mici de 12 luni, se administrează după masă. Motivul este simplu: intestinul sugarului este foarte fragil, iar substanțele din medicamente sunt puternice și iritante pentru sistemul lui digestiv.

Pastilele sunt bune?
NU. Medicamentele pentru copiii mai mici de 6 ani se găsesc doar sub formă lichidă sau supozitoare, pentru a evita riscul de sufocare. Pastilele conțin substanțe active într-o concentrație mult mai mare decât  siropurile, au un gust mai neplăcut și sunt foarte greu de înghițit. În afară de riscul de sufocare, apare și cel de supradozaj în cazul administrării lor. După vârsta de 6 ani există și medicamente fabricate sub formă de pastile de supt și mai rar de înghițit. În cazul acestora nu uita să-i pregătești un pahar de apă(nu sticlă) pentru a-l ingera mai ușor.

După ce vomită, i-l administrezi din nou?

  1. Dacă puiul tău au scuipat sau vomitat imediat după ce i-ai oferit medicamentul e bine să mai aștepți o oră, apoi să faci o nouă încercare. Înainte de a i-l oferi, dă-i să bea apă foarte rece pentru a „amorți” papilele gustative. Dacă vomită la jumătate de oră de la administrarea siropului, medicii consideră că acesta a fost absorbit de organism, deci nu mai trebuie să i-l dai din nou. În cazul în care remarci că vomită după fiecare administrare, atunci este necesar să consulți din nou medicul pentru a-i prescrie altceva.

După terminarea tratamentului, arunc sau păstrez?

ARUNCI. Bineînțeles că e bine să ai acasă o minifarmacie de urgență care să conțină un antitermic, dezinfectant, săruri de rehidratare. Dar în cazul antibioticelor sau altor medicamente prescrise punctual pentru o anumită afecțiune, e bine să nu le mai păstrezi după terminarea tratamentului. Există anumite substanțe chimice care dacă nu sunt păstrate în condiții optime (legate de temperatură, umiditate, lumină) nu mai au același efect sau mai grav, devin periculoase.
Trucuri să accepte un medicament

  • Nu este ușor pentru un copil mic să accepte medicamentele, mai ales dacă au un gust neplăcut. Când vine momentul, pregătește terenul: oferă-i o jucărie pe care o iubește, vorbește calm cu el și oferă-i medicamentul cu delicatețe.
  • Poți să încerci să i-l oferi cu acele biberoane speciale pentru medicamente (de mici dimensiuni, cu gradație specială).
  • După ce i-l dai, suflă-i ușor peste față- în mod reflex el va înghiți ce are în gură. După 18 luni, poți să-i explici de ce este important să ia medicamentul, că are un gust puțin amărui etc.
  • Evită să folosești expresiile „nu este bun deloc” sau ”nu o să-ți placă”, ci încearcă abordări ca „este ușor amar”.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.