Home / Bebelus / Alimentatie / Întrebări de la mămici despre diversificare

Întrebări de la mămici despre diversificare

  1. Bebelușul meu are aproape 5 luni. La indicația medicului pediatru am început de o săptămână să-i dau piureuri de legume, la prânz. La celelalte mese bea câte un biberon de 210 ml cu lapte. Acum aș vrea să-i dau și cereale. Când este momentul cel mai potrivit să-i adaug cereale în biberon dimineața și seara? Trebuie neapărat să-i dau cereale fără gluten? (Irina Preda, Brașov)

 

Draga Irina, există în comerț o mare varietate de cereale pentru bebeluși, adaptate pentru fiecare luna a primului an de viață. Momentul potrivit pentru ele este între 6 și 7 luni și numai după sfatul medicului pediatru care vede copilul. Deci, peste foarte puțin timp îi vei da cereale, dimineața sau/și seara. În cerealele destinate bebelușilor, se găsesc multe glucide complexe și foarte puține zaharuri simple rezultate din adaosul de fructe. Toate acestea furnizează energie pentru creier și mușchi. Poți alege cereale natur sau aromate cu fructe sau cu vanilie. Cele în care există un adaos de ciocolată nu sunt recomandate acum, ci mai târziu. Dacă bebelușul tău are tendința de a se îngrășa, este indicată o singură porție de cereale pe zi.

 

  1. Am o fetiță de 3 luni, hrănită până acum două săptămâni cu lapte formulă HA, apoi cu lapte formulă normal care însă o constipă. De ceva vreme scuipă laptele, nu-l mai vrea. Cu greu îi dau 90-100 ml. N-aș putea să trec la diversificare? (Elena Dobrescu, Constanța)

 

Pentru un răspuns mai complex în cazul copilului tău, ar fi trebuit să ne spui de ce a fost hrănit cu formulă HA. Dacă are risc de alergie, acest lapte ar trebui păstrat până la minimum 5 luni. Iar în privința diversificării, cel mai bun moment este în jurul vârstei de 6 luni. În cazuri speciale, medicul pediatru al copilului poate indica o diversificare precoce, dar nu mai devreme de 4 luni.

Sfatul nostru este să mai ai răbdare.

 

  1. Diversificarea poate avea un efect asupra comportamentului bebelușului? De câteva zile, în ciuda faptului că-i gătesc tot felul de piureuri, băiețelul meu de 6 luni nu se oprește din plâns de la prânz, până la masa de seară. Nu-l liniștește nimic. Poate fi de vină piureul meu în care nu pun nimic altceva decât legume? Nu știu ce trebuie să fac în situația asta. (Mirela Petcu, București)

 

Ai perfectă dreptate să perseverezi în efortul de a-i da copilului tău tot ce este mai bun: preparate de  casă din legume și  fructe proaspete. În ceea ce privește comportamentul lui, poate avea două explicații. Fie este vorba de o fermentație mai intensă la nivelul colonului, cu eliberare de gaze, și în acest caz trebuie să alegi legume cu mai puține fibre în compoziție și să reduci cantitatea zilnică de legume și fructe, fie este posibil ca înlocuirea unei mese de lapte care aduce multe calorii în comparație cu legumele, să-i dea senzație de foame. Ca să previi acestea, poți să-i dai bebelușului un iaurt la prânz împreună cu legume sau să combini legumele cu cartof. Cartoful are mai multe calorii și o cantitate moderată de fibre.

 

  1. Sunt mamă de gemeni care au acum 5 luni și jumătate. Am început diversificarea la 4 luni cu legume la prânz și cereale în biberonul de seară. Apoi, au urmat 15 zile în care au primit și fructe la gustare. Fetița bea 190 ml de lapte dmineața, apoi mănâncă 60 g de piure de legume din borcănel, iar seara primește210 ml de lapte cu 2 lingurițe de cereale. Pare că vrea să renunțe la lapte. Ce cantitate de lapte trebuie să mănânce într-o zi ?(Veronica Oprea, București)

Rația de lapte recomandată la această vârstă este de 500-800 ml. Fiica ta primește 190 + 60 + 60 + 210 = 520 ml de lapte pe zi, ceea ce reprezintă rația minimă. În cazul ei, poți să adaugi un produs lactat (iaurt sau brânză de vaci), la prânz sau la ora 16 pentru a face un total de 750 g de lapte. Și mai poți să altenezi cerealele cu brânza de vaci, de exemplu.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.