Home / Copil / Imaginația copiilor

Imaginația copiilor

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani construiesc un univers în care realitatea și imaginația se amestecă și unde personaje de tot felul se reunesc, create din experiențele, visele și dorințele lor reale.

Aceasta este perioada „gândirii magice”, când pot transforma o plimbare în parc într-o expediție printr-o junglă plină de animale fioroase. Copilul acordă o mare importanță jocului simbolic și totul este un pretext pentru ca viața lui să fie atât de colorată pe cât își imaginează!

În primul rând, fii sigur, aceasta este o etapă normală în dezvoltarea sa. Și are sens, vei vedea! Pentru că dacă copilul de această vârstă simte nevoia de a crea o lume imaginară, este pur și simplu pentru că învață să trăiască cu realitatea care îl înconjoară. Prin personajele fictive din jocurile sale, prietenii imaginari și poveștile pe care și le compune, copilul își explorează abilitatea de a face față diferitelor sentimente: singurătatea unei zile ploioase când nu poate ieși afară, tristețea că s-a certat cu sora lui, restricțiile de a ieși din casă în această perioadă de pandemie, dar și bucuria și emoția unei călătorii viitoare sau amintirea unui moment fericit petrecut cu o persoană dragă lui!

Joc de rol

Copilul are o admirație pentru adulții din jur și îi percepe adesea ca pe eroi. Vrea să fie ca ei, vrea să-i imite și să facă aceleași activități ca și ei. Alături de prietenii lui devine asistent medical, mecanic, casier, pompier, medic veterinar. El joacă „viața reală” și adesea o să vezi o asemănare între atitudinile sale de joc și cele ale părinților săi în realitate. Copiii își consolează sau își ceartă păpușile și jucăriile la fel ca și părinții lor pe ei!

De asemenea, le place să se identifice cu personaje din filme sau cărți pe care le cunosc bine. Astfel, ei ar putea fi Elsa, Albă ca Zăpada sau Spiderman etc.!  Nu ezita să-ți iei câteva momente pentru a te așeza și a-ți urmări copilul fabulând în jocurile sale imaginare. Sunt o ușă deschisă către ceea ce trăiește, visează, îl preocupă sau îl face fericit!

Povești și fabule

Copiilor le place să li se spună povești! Prin urmare, este interesant de știut că poveștile tradiționale au un rol deosebit de important în dezvoltarea lor psihologică. Prin intermediul lor, copilul scapă într-o lume imaginară în care se poate întâmpla orice, rămânând în același timp convins că povestea se va termina bine. Acolo întâlnește și personaje bune și rele, cu care se identifică și prin care înțelege treptat noțiunile de bine și rău. Și în compania cărora învață să-și îmblânzească fricile, să-și pună emoțiile în cuvinte și să vadă soluții la dificultățile vieții. 

Prietenul imaginar

Potrivit specialiștilor, între 13 și 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani au un prieten imaginar, unii chiar mai mulți! Acești însoțitori îl ajută pe copil să-și exprime emoțiile, nevoile și dorințele. De exemplu, îi permit să scape de vina pe care o simte atunci când își supără părinții. Astfel, este mult mai ușor să dai vina pe „prietenul imaginar” atunci când face vreo prostie: „Nu sunt eu, ci el”! Și este, de asemenea, un confident remarcabil pentru micile și marile sale nenorociri. Un tovarăș bun, care este acolo pentru el când are nevoie. Este prețios!

Nu trebuie să vezi acest intrus în viața voastră ca o constrângere, ci ca un atu! Pentru că la fel ca și jocurile de rol, acest prieten, care își poate permite orice și care poate deveni oricine conform voinței sale, te va ajuta să știi multe despre ceea ce trăiește copilul tău. Cu toate acestea, nu-i acorda mai multă importanță decât copilului. Lasă-l să apară când dorește, dar nu ezita să pui anumite limite copilului tău în fața solicitărilor sale. 

Și, în ciuda importanței pe care copilul tău o acordă în prezent, nu-ți fie teamă, el știe foarte bine că prietenul său imaginar nu există cu adevărat. Încetul cu încetul, prezența lui va dispărea, deoarece își va face prieteni adevărați pe care îi va întâlni zilnic. Între timp, bucură-te să-ți vezi copilul evoluând în această lume fantastică în care creativitatea sa este în plină expansiune!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.