Home / Bebelus / Gastroenterita – prevenire și tratament

Gastroenterita – prevenire și tratament

Pe lângă faptul că trebuie să fim atenți la Covid-19, după sărbători, apar și alți viruși la copii, precum gripa și gastroenterita.  Iată cum să previi și să o vindeci pe cea din urmă.

Fii ferm cu cei din jur!

La fel ca Covid-19, gastroenterita este foarte contagioasă, așa că, deși este adesea dificil să ceri cuiva să nu vină acasă pentru că tocmai a avut gastroenterită, cel mai bine este să-ți faci curaj și să refuzi vizita. Din câte știi, o persoană cu gastro este contagioasă atâta timp cât are simptome, adică o perioadă de 24 până la 72 de ore. 

Spală mâinile des!

O știm, dar nu o facem întotdeauna (sau nu o facem suficient de bine). Când mergi la baie, când vii acasă, înainte de a găti și înainte de a mânca, ar trebui să te speli pe mâini cu apă călduță și săpun. Când ești în aer liber, trebuie să te speli cu apă și săpun înainte de a mânca, deoarece gelurile dezinfectante sunt eficiente pentru multe bacterii și viruși, dar nu prea ajută în cazul virusului care provoacă gastroenterita.

Mișcare, mișcare!

Activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar și reduce stresul prin eliberarea de endorfine. Pentru a te feri de viruși, poți practica în mod regulat sport în familie, chiar dacă este doar o scurtă plimbare cu bicicleta sau o plimbare după ce ai mâncat. Mai mult, o ieșire în aer liber vă va ajuta mult corpul în această perioadă de iarnă, când ferestrele stau mai mult închise.

Închide capacul toaletei

Toaletele noastre sunt bine făcute, dar se întâmplă ca în momentul în care tragi apa picături mici să se împrăștie afară.  Pentru a te asigura că nu se va întâmpla acest lucru, închide capacul toaletei înainte de a trage apa.

Dezinfectează toaleta

Dacă cineva din familia ta a avut gastroenterită, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să o eviți (și nu toți membrii familiei să se îmbolnăvească în același timp!). Una dintre aceste măsuri este curățarea toaletei cu mănuși pentru a te proteja și înălbitor pentru a ucide germenii. Pentru a contracara corect virusul, înălbitorul ar trebui să fie în contact cu suprafața timp de cinci minute înainte de clătire.

Curăță mânerele ușilor, bateriile și suprafețele

Nu uita să cureți clanțele ușilor, balustradele scărilor, mânerul frigiderului, bateriile și alte suprafețe ale băii, precum și zonele comune care sunt frecvent atinse. Deoarece virusul este foarte contagios, este imperativ să elimini toate urmele acestuia dacă dorești ca restul familiei să nu se îmbolnăvească.

Folosește scutece bune de unică folosință

Schimbarea scutecelor unui copil care are gastroenterită (și, prin urmare, diaree) este probabil cel mai direct contact al tău cu virusul, dar utilizarea scutecelor de unică folosință foarte absorbante în timp ce prezintă simptome este cel mai bun mod de a te proteja.

Etichetează paharele

În timp ce virusul lovește, poți eticheta sticlele și paharele pentru a împiedica copiii să împartă aceleași recipiente. De asemenea, asigură-te că nu împart ustensilele la masă și nu uita să speli foarte bine vesela. Dacă ai o mașină de spălat vase este foarte bine, deoarece în mașină paharele, farfuriile și tacâmurile se dezinfectează corect.

Odihnă

Copiii care au avut gastroenterită ar trebui să se odihnească cât mai mult posibil. Cu siguranță nu este momentul să se întoarcă la activitățile obișnuite foarte repede. Cu cât dorm mai mult, cu atât se vor recupera mai repede.

Rehidratare

Cel mai mare pericol la ​​gastroenterită este deshidratarea. La copii, aveți grijă la semne precum gura uscată, cearcăne și urina închisă la culoare, dar în mod ideal ar trebui să eviți să se ajungă în acest punct. Pentru a face acest lucru, copiii trebuie hidratați în mod continuu. Apa plată este cea mai bună, dar poți folosi și o soluție de rehidratare, pe care o poți lua din farmacie. Aceste băuturi nu te  scutesc de alăptarea bebelușului, chiar dacă este bolnav. Adulții trebuie să evite alcoolul, ceaiul și cafeaua care cresc pierderea de apă și săruri minerale. Dacă ai un copil care prezintă semne de deshidratare, contactează medicul.

Nu începe să mănânci prea repede

De îndată ce copilului îi este foame, poți reveni la alimentația normală, dar treptat. Dacă faci acest lucru prea repede, poți agrava lucrurile. În funcție de apetitul copilului trebuie să-i dai să mănânce porții mici, de mai multe ori pe zi. Alege paste, orez, carne slabă, pește fiert, banane, mere rase, morcovi bine fierți, cereale neîndulcite și pâine prăjită.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.