Home / Copil / Alimentatie / Fiul meu este diabetic!

Fiul meu este diabetic!

Am primit la redacție o scrisoare de la Răzvan, tatăl unui băiețel diabetic. A dorit să-și spună povestea pentru a-i încuraja pe părinții care află că unul dintre copii are diabet și cred că lumea se sfârșeștre atunci pentru ei. Iată povestea lui.

Acum trei ani, în octombrie, am aflat că fiul meu are diabet. A fost ca un cutremur în viața mea, iar pentru soția mea un adevărat cataclism! Ea a mers cu el la analize, doctori și a aflat prima, dar nu a îndrăznit să-mi spună imediat. Eu am fost plecat trei luni din țară și când am aflat, ea știa deja ce înseamnă diabetul de tip 1 pentru un copil: injecții cu insulină și teste de glicemie de mai multe ori pe zi, calcularea gramelor de carbohidrați la toate mesele și gustările. Având întotdeauna în vedere situația copilului diabetic, frica de a face o greșeală, frica de consecințele pe termen lung ale acestei boli și, mai presus de toate, frica de o comă diabetică – acesta este de fapt coșmarul!

Nu știam nimic din toate astea și mi-am spus: sunt bărbat, sunt puternic, vom trece prin asta! Dar… când mi-am dat seama ce este de fapt diabetul de tip 1 și ce înseamnă, pentru mine a fost un adevărat cataclism. O tornadă. Un cutremur. Deodată, fără niciun motiv, peste noapte, visul frumos de a avea un copil perfect sănătos, niciodată bolnav, scutit de toate greutățile vieții a fost dărâmat. S-a întâmplat ceva ireversibil, ceva care nu se va schimba niciodată.  

Timp de cel puțin o lună, eu și soția mea am plâns în fiecare zi. Ne-am privit, am plâns. Ne-am uitat la fiul nostru, am plâns. Nu ne gândeam la nimic și plângeam. Durerea, furia, revolta și neputința erau prezente la rândul lor. Am visat de multe ori să mă trezesc dimineața și să văd că băiețelul meu este sănătos. Din păcate, în fiecare dimineață mă trezeam și diabetul era încă acolo.  Prin urmare, a trebuit să mă resemnez și să învăț, alături de fiul meu și familie, să trăiesc cu această boală.

A trebuit să învăț…

  • calcularea dozelor de insulină;
  • să fac injecții, la locul potrivit, fără a-l răni pe fiul meu;
  • să fac teste de glicemie cu acel aparat afurisit care, la început, indica întotdeauna EROARE, EROARE, EROARE;
  • să calculez gramele de carbohidrați de la mese și gustări;
  • pregătirea meselor mai bine echilibrate;
  • ce trebuie făcut în caz de urgență.

Și, de asemenea, a trebuit să învăț și să gestionez… reacția emoțională a fiului meu la impunerea acestor noi constrângeri, reacția fiicei mele mai mari care, la rândul ei, se simțea neglijată în toată această nebunie din viața noastră de familie și reacțiile noastre din cuplu.

Cel mai incredibil lucru este că nu am „înnebunit” și că suntem doar puțin anxioși! Acum, aproape trei ani mai târziu, cred că ne descurcăm foarte bine zilnic. Nu ne oprim să facem ceva anume, trebuie doar să planifici ceva mai mult. Cu toții am învățat, deopotrivă copiii și părinții, să integrăm aceste informații noi în viața noastră de familie.

De fapt, sentimentul pe care îl am astăzi este că… dacă facem tot ce trebuie să facem, fiul meu va avea o viață grozavă. Pe măsură ce îi acordăm mai multă atenție dietei și exercităm ceva mai mult, în realitate, el poate fi mai sănătos decât un copil care nu este diabetic. Ce paradox! Prin urmare, sunt foarte optimist, încrezător în viitor și evit, mi se pare, să cad în capcana supraprotejării băiatului meu.

Cu toate acestea, când mă întorc cu gândul la momentul diagnosticului,  acum 3 ani, încă simt un nod în gât și încă îmi vine să plâng, dar constat că nu mai este un cataclism care mă invadează, ci mai degrabă o ploaie mică, trecătoare, interioară, care nu mă împiedică deloc să văd zilele frumoase la orizont. 

Viața este alcătuită din bucurii mari și mici, din tristeți mari și mici, trebuie doar să înveți să trăiești cu ele. Nu te panica dacă copilul tău are diabet, încearcă dor să faceți tot ce vă doriți și să duceți o viață cât mai normală.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.