Home / Copil / Este copilul tău în siguranță pe stradă?

Este copilul tău în siguranță pe stradă?

Cu toții avem o listă cu lucrurile pe care trebuie să le facă copiii atunci când ies din casă pe stradă, fie că merg la școală, la prieteni sau în parc, la joacă. Iată care sunt sfaturile noastre pentru ca prichindelul tău să fie în siguranță.

Informații de bază

Învață-l să memoreze adrese și numere de telefon importante și asigură-te că și le amintește, cerându-i în mod regulat să le spună. Fie că este vorba de adresa sau numărul de telefon al părinților sau al unei persoane în care ai încredere, copilul trebuie să știe unde poate merge sau la cine poate apela dacă se rătăcește sau are nevoie de ajutor.

Stabilește cu el reguli și, de asemenea, zonele de joacă unde are voie să meargă. Amintește-i aceste reguli de fiecare dată când iese din casă și explică-i de ce este mai bine să evite parcările izolate, zonele împădurite sau locurile pustii.

De asemenea, trebuie să-l înveți să apeleze numărul de urgență 112 și să te asiguri că copilul înțelege că acesta este numărul pe care trebuie să-l apeleze dacă este în pericol. 

Să se ferească de străini

Trebuie să-i explici copilului că un străin este, în principiu, o persoană pe care nu o cunoaște, dar care ar putea fi chiar prietenoasă cu el. Deoarece un copil mic ar putea avea dificultăți în a înțelege ce este un străin, mai întâi îi prezinți oamenii care nu sunt străini, apoi îl faci să înțeleagă că toți ceilalți sunt străini. Atenție, totuși: când saluți un „străin” la mall sau pe stradă, explică-i copilului că această persoană nu îți este necunoscută, altfel nu va înțelege de ce nu are voie să vorbească cu străinii, dar tu o faci.

Ce să facă când o mașină oprește lângă el?

Spune-i copilului că adulții cer foarte rar ajutor unui copil sau indicații despre cum să ajungă într-un anumit loc. De aceea, în momentul în care o mașină oprește lângă el, trebuie să nu se apropie de aceasta și să plece rapid din acel loc. Dacă crede că este urmărit, să alerge în locul unde sunt mulți oameni și să țipe: „Nu este tatăl meu” sau „Nu este mama mea”. Acestea sunt cuvinte-cheie pentru a-i face pe trecători să înțeleagă că este în pericol. 

Ce se întâmplă dacă cineva încearcă să-l prindă cu forța

Explică-i copilului că un comportament pe care de obicei îl dezaprobi este absolut permis atunci când cineva încearcă să-l țină împotriva voinței sale. Spune-i să se arunce la pământ și să facă o criză de furie:  poate să lovească, să muște, să zgârie, să țipe că acea persoană nu este unul dintre părinți. Spune-i să facă „orice” care ar putea atrage atenția. Numai în aceste situații, desigur!

Niciun semn de identificare a copilului

Evită să inscripționezi numele copilului pe un tricou, rucsac, sacou sau bijuterie, astfel încât inscripția să fie vizibilă pentru toți. Dacă numele său este clar vizibil pentru străini, copilul ar putea fi convins că persoana aceea îl cunoaște, deoarece îi știe numele. Așadar, fii discret!

Aflați despre activitățile sale

Plimbă-te prin cartier cu copilul tău. Află unde este locul său de joacă preferat, drumul său preferat de la și spre casa prietenilor săi și cine sunt oamenii pe care îi vede în fiecare zi. Acestea sunt informații care ți-ar putea fi de mare ajutor dacă aveți o problemă.

Verificare de rutină

Stabilește o procedură de urmat atunci când copilul este cu prietenii. Stabilește o oră pentru ca copilul să te contacteze, telefonic sau personal, pentru a te informa unde se află, cu cine și la ce oră va fi acasă, în fiecare zi.

Rețea socială

Este foarte important să-i cunoști prietenii, chiar și pe cei de pe rețelele sociale. Află numărul de telefon, adresa și câteva lucruri despre părinții lor. Învață-l pe copil să nu lase niciodată pe cineva să intre în casă fără permisiunea ta.

Niciodată singur

Când a mai crescut, vrea să meargă singur în diverse locuri. Ar fi bine să nu lași niciodată copilul să meargă singur în parc, mall, cinematograf sau toaletă publică. Explică-i că, pentru siguranța sa, este cel mai bine să fie alături de alt prieten.

Reguli acasă

Regulile de siguranță pentru un copil singur acasă pot fi diferite de cele de pe stradă, dar principiul de a fi atent cu un străin rămâne același. Explici aceste reguli copilului tău, după care le scrii pe o foaie și o lipești lângă ușă. Poți nota și numele persoanelor pe care le poate lăsa să intre.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.