Home / Copil / Alimentatie / Dr. Anamaria Iulian: “Mâncatul pe fugă, prea mult și prea dulce duce la obezitatea infantilă”

Dr. Anamaria Iulian: “Mâncatul pe fugă, prea mult și prea dulce duce la obezitatea infantilă”

De foarte mulți ani, dr. Anamaria Iulian, medic, psiholog și specialist în nutriție comportamentală, duce o luptă continuă împotriva fenomenului de obezitate infantila. Rezultatele excepționale pe care le obține în cazul copiilor cu o greutate de trei cifre nu se datorează unui miracol, ci unui efort susținut  și modificării pentru totdeauna a stilului de viață.

Într-o epocă în care mamele sunt tot mai ocupate, alimentaţia copiilor este, vrând-nevrând, influenţată negativ de acest lucru. Ce spun despre asta studiile făcute la noi în ţară şi cum se vede problema din cabinetul nutriţionistului?

Studiile spun că jumătate din copiii României sunt supraponderali şi că două treimi din ei vor rămâne ca adulţi supraponderali sau chiar obezi. Astfel, în cabinetul meu ajung copiii care la 10 ani au 120 kg și la 19 ani, 160 de kg…

Care sunt, din experienţa dvs., cele mai frecvente greşeli de alimentaţie, care au drept consecinţă obezitatea la copii?

Absența micului dejun,  a celor trei mese ale zilei, mâncatul pe fugă, fără să ţină seamă de senzaţia de foame şi de saţietate, mâncatul prea mult, prea dulce duc la obezitate infantila. De vină este și preferinţa copiilor pentru alimente hipercalorice, fără valoare nutriţională, adică fără vitamine, enzime, fibre, minerale şi oligoelemente.

Reacția părinților
De multe ori, părinții conștientizează destul de târziu că au un copil obez și atunci îi impun o dietă restrictivă. Ce consecințe are o astfel de dietă asupra celui mic?

O dietă care interzice copiilor anumite alimente bulversează emoţional copilul şi are ca şi consecinţe o atitudine de frondă sau chiar mai trist, copilul se va simţi pedepsit, izolat şi nu va înţelege mare lucru din interdicţiile pe care oricum le va încălcă de câte ori se va ivi ocazia.

Ce tip de dietă recomandați acestor copii și cum acceptă părinții restricţiile alimentare ale copilului obez?

Fiind medic şi psiholog, recomand părinţilor nutriţia comportamentală, ce presupune pe lângă un demers nutriţional necesar şi unul comportamental, obligatoriu. Cu alte cuvinte, modificarea comportamentului alimentar, nu doar al copilului, ci al întregii familii, lucru dificil, dar plin de satisfacţii la sfârşit de drum…

Care este cel mai mic pacient pe care l-aţi adus la greutatea normală? A reuşit să şi-o menţină în timp?

Cei mai mici pacienţi aveau între 6 şi 9 ani, au slăbit în medie 10 kg, iar acum la ceva ani distanţă sunt în continuare slabi, prea slabi după trendul românesc…

De ce obezitate?

De ce ajung adolescenţii la obezitate?

Avem mulți copii supraponderali sau obezi, pe care nu a putut nimeni (mamă/medic/psiholog) să-i determine să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, iar emoțiile negative ce pot predomina la adolescenții obezi nu ajută, ci din contră complică lucrurile…

Cum ar trebui să arate mesele unei familii care vrea să aibă copii cu greutate normală?

Vorbim de 3 mese pe zi, cu alimente diverse, proaspete, bogate nutriţional şi nu caloric, cu mâncare (pre) gătită sănătos şi cel puţin o dată pe zi, cu toată familia în jurul mesei şi o atmosfera plină de înţelegere şi armonie.

Ce obicei alimentar vi se pare cel mai distructiv la români şi cu bătaie lungă în viaţa copiilor?

Felul în care mănâncă seara, cât pentru cele trei mese ale zilei, nonşalanța cu care refuză un aliment sănătos fiindcă nu le place gustul, monotonia mâncărurilor din farfuria lor, uşurinţa cu care renunţă la micul-dejun, resemnarea cu care-şi acceptă dependența de dulce şi preferinţele pentru alimente hipercalorice.

Produse light?

Produsele light pot fi consumate de copiii obezi?

Produsele light nu sunt recomandate nimănui, sunt adevărate capcane ce creează cumpărătorului doar o falsă senzaţie de siguranţă. Îndulcitorii de sinteză sau substituenţii de grăsimi pot fi mai dăunători sănătăţii decât zahărul şi grăsimile saturate animale.

Aveţi un sfat pentru mămicile care îşi încep acum „cariera”?

Să fie pozitive, să se informeze permanent, să aibă încredere în ele însele, să-şi alăpteze copiii la sân minim 6 luni, să înveţe cum să diversifice corect alimentaţia bebeluşului, să fie perseverente şi să perceapă educaţia ca pe o cheie către succes.
Top 10 alimente nocive pentru sănătatea copiilor

Produsele de patiserie

Nelipsiţii biscuiţi foarte dulci

Cerealele îndulcite de la micul dejun

Produsele fast-food

Mezelurile

Pateul vegetal şi animal

Băuturile carbogazoase

Supele instant

Chipsurile

Brânza topită.

Toate conduc către obezitate infantila prin furnizarea de alimente bogate în kilocalorii şi goale nutriţional.

Cu siguranță o să te intereseze si Drumul spre obezitate este pavat cu bune intenții 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.