Home / Bebelus / Dezvoltarea unui copil între 12 și 18 luni

Dezvoltarea unui copil între 12 și 18 luni

Între 12 și 18 luni, copilul tău câștigă autonomie. El merge, se cațără, recunoaște din ce în ce mai multe cuvinte și este mai interesat ca niciodată de ceea ce se întâmplă în jurul său.

Dezvoltarea fizică și motorie

Pentru că a început să meargă, copilul tău vrea să vadă și să atingă totul. Este o vârstă foarte periculoasă privind securitatea lui, dar este o perioadă importantă, când copilul tău descoperă și începe să creeze și este convins că nimic nu-l poate opri.

Între 13 și 14 luni împinge jucăriile și se poate întoarce în timp ce merge.  Încă nesigur în mers, se străduiește să meargă rapid într-o linie dreaptă din punctul A în punctul B pentru a-și exersa echilibrul, dar este dificil să-și schimbe traiectoria.

Copilul tău este acum capabil să așeze cuburile unele peste altele și să introducă inele pe un suport. Îi place să facă aceste lucruri și asta este bine, deoarece prin aceste jocuri își exersează abilitățile motrice. Câștigă rapid dexteritate și în curând o să poată deschidă cutii și să întoarcă paginile unei cărți cu file mai groase sau de carton.

El înțelege din ce în ce mai mult și noile abilități îi permit să utilizeze instrumente și să dezvolte strategii. El își dărâmă cuburile pe care le-a așezat și le reconstruiește. La vârsta de 15 luni îi place să golească cutii de jucării, să împingă obiecte pentru a ajunge la altele și să atingă clapele unor instrumente muzicale. De asemenea, începe să introducă forme în cutii și, de ce nu, să se îmbrace și să se dezbrace.

În cazul în care copilul tău încă nu merge până la 18 luni, trebuie să discuți cu medicul pediatru.

Dezvoltarea emoțională și intelectuală

Copilul tău devine din ce în ce mai afectuos. Își îmbrățișează prietenii și se joacă alături de ei și încearcă să-ți atragă atenția. Nu-și împarte jucăriile cu prietenii și, în plus, poate începe să fie gelos dacă îți arăți afecțiunea față de alt copil sau altă persoană. Poți începe să-i vorbești despre aceste emoții chiar în momentul în care le experimentează.

De la 12 luni, copilul tău își recunoaște numele și poate spune două sau trei cuvinte. În jur de 18 luni, va ști între 10 și 15. Acest progres va fi lent, deoarece nu va putea forma propoziții complete imediat. În plus, dificultățile sale de comunicare îl vor frustra uneori. Vorbind tot timpul cu el, îl vei ajuta să învețe mai repede. 

Știai că copilul tău stochează mult mai multe cuvinte decât spune el, aproximativ șapte-zece pe zi?

El recunoaște propoziții simple și vă poate oferi obiecte dacă le cereți. De asemenea, indică obiectele despre care vorbiți, chiar dacă nu este încă în măsură să le numească.

Alimentația

Copilul tău începe să-și exprime preferințele alimentare și a ajuns la momentul „Degustare”, adică mănâncă doar câteva bucăți din fiecare fel. În jur de 15 luni, poate duce lingura la gură, dar nu o să o facă corect. Trebuie să-l lași, pentru că astfel o să capete autonomie. 

Un obicei bun pe care ar trebui să-l experimentezi este să-i oferi apa în cană și nu în biberon. Deoarece bea din ce în ce mai puțin lapte, apa este cea mai bună soluție pentru a-l hidrata.

Igiena

La această vârstă, este posibil ca prichindelul tău să nu dorească întotdeauna să facă baie. Pentru a-l face să se spele, nu ezita să-i oferi jucării pe care le poate umple și goli. Deoarece copilul tău se ridică și se mișcă, trebuie să fii foarte atentă când face baie. Nu trebuie să-i mai speli părul în fiecare zi, de două-trei ori pe săptămână este suficient. Legat de spălarea dinților, va trebui să o faci de două ori pe zi, chiar dacă nu-i place.  Îl poți lăsa și pe el să o facă la început sau la sfârșit.

 Somnul

Este timpul să-i oferi copilului tot mai multă autonomie și să încerci să-l culci singur, dar totuși să nu uiți că are nevoie de tine la culcare pentru a se simți în siguranță. Așadar, va trebui să revizuiești rutina pe care o aveai până atunci.

Pentru a-l ajuta să doarmă în timp ce-l încurajezi să preia controlul noii rutine, lasă-l să își aleagă singur povestea, oferă-i jucăria preferată să doarmă cu ea, dacă vrea să nu doarmă pe întuneric lasă-l să-și aleagă lumina (veioză sau chiar bec). Să nu uiți să-i aduci o cană cu apă sau biberon, dacă încă nu bea din cană.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.