Home / Bebelus / Cum îi ducem pe cei mici în „țara viselor”

Cum îi ducem pe cei mici în „țara viselor”

Când copilul refuză să doarmă și plânge, toată familia suferă. Iată câteva sfaturi pentru a-l duce pe cel mic în “țara viselor dulci”!

Ce spun specialiștii

Somnul este foarte important la copii, toți specialiștii fiind de acord asupra acestui subiect. Somnul îi permite să se recupereze fizic, psihic și intelectual după zilele pline de  activități, stres și emoții de tot felul. În plus, la sugari și copiii mici, somnul de calitate facilitează creșterea creierului și dezvoltarea fizică.  La bebeluș poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni până își stabilește propriul ceas biologic și de a face diferența între zi și noapte. Rolul părintelui este să-l ajute să înțeleagă mai bine cum funcționează o zi, cu momentele de trezire și  de somn.

În ceea ce privește tulburările de somn sau adormirea, există două moduri de gândire. Pe de o parte, cei care spun „să lași copilul să plângă”, iar pe de altă parte sunt cei care cred că bebelușul este o ființă care exprimă nevoi clare, care trebuie îndeplinite imediat și invariabil. Deci este inuman să-l lași să plângă.

Soluții adaptate nevoilor!

Pentru a avea succes atunci când dorim să rezolvăm o situație problematică, trebuie să găsim mai întâi soluții care să ni se potrivească. Ceea ce este important de știut este că cele 30 de minute înainte de culcare sunt esențiale pentru a promova adormirea ușoară a copilul tău. Prin urmare, primul pas ar fi să se stabilească o rutină seara, înainte de culcare.  Închideți televizorul, radioul, pe scurt, eliminați tot ceea ce l-ar putea excita sau stimula. Concentrați-vă pe activități liniștite: o baie, un masaj, povești. De asemenea, puteți să-i smotociți ușor, să le spuneți cuvinte dulci și în timp ei vor asocia aceste momente cu somnul de noapte.

Mulți copii adorm în brațele mamei, când sunt alăptați  sau hrăniți cu biberonul. Este atât de reconfortant pentru ei, dar în momentul în care se trezesc singuri în pătuț și își aduc aminte că au adormit lângă mamă încearcă să găsească aceleași condiții și încep să plângă. Iată un mic sfat: nu așteptați până la somnul complet pentru a-l pune în pătuț. Dacă plânge, îl iei și îl calmezi, apoi l așezi din nou în pătuț. Cu timpul va învăța să doarmă singur.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.