Home / Bebelus / Dermatita atopică, simptome și cauze

Dermatita atopică, simptome și cauze

Dermatita atopică este o boală de piele inflamatorie comună, adesea persistentă, care afectează un procent mare din populația lumii. Atopia este o hipersensibilitate alergică fiind asociată cu astmul, alergiile precum febra fânului și dermatita cronică. Există o componentă ereditară cunoscută a bolii și este mai frecventă în familiile care au antecedente. Termenul atopic provine din greacă și înseamnă „ciudat”, iar  dermatită înseamnă inflamație a pielii. Mulți medici și pacienți folosesc termenul de eczemă atunci când se referă la această afecțiune. 

În dermatita atopică, pielea devine extrem de pruriginoasă și inflamată, provocând roșeață, umflături, formare de vezicule minuscule, crăpături, cruste și descuamare. Acest tip de erupție este numit eczematos. În plus, pielea uscată este foarte frecventă la aproape toți cei afectați de dermatita atopică.

Deși dermatita atopică poate apărea la orice vârstă, cel mai adesea afectează sugarii și copiii mici. Ocazional, poate persista până la maturitate sau poate apărea rar la vârste mai mari. Unii pacienți tind să aibă un curs prelungit cu urcușuri și coborâșuri. În majoritatea cazurilor, există perioade de timp în care boala este mai gravă, numite exacerbări sau erupții, care sunt urmate de perioade în care pielea se îmbunătățește sau se curăță în întregime, numite remisii. Mulți copii cu dermatită atopică intră într-o remisie permanentă a bolii atunci când îmbătrânesc, deși pielea lor poate rămâne oarecum uscată și ușor iritată.

Factori multipli pot declanșa sau agrava dermatita atopică, inclusiv umiditatea scăzută, alergiile sezoniere, expunerea la săpunuri și detergenți duri și vremea rece. Factorii de mediu pot activa simptomele dermatitei atopice în orice moment al vieții persoanelor care au moștenit trăsătura bolii atopice.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.