Home / Copil / Alimentatie / Să termine tot din farfurie? Nu insista

Să termine tot din farfurie? Nu insista

”Mănâncă tot din farfurie, altfel nu vezi desene, parc, joacă…”.  Și le repetăm acest lucru aproape zilnic, fără să ne dăm seama ce consecințe nefaste poate avea acest lucru. Ni se pare că fără ultima lingură de supă sau de piure copilul nostru va muri de foame. Îi stresăm zi de zi pe cei mici cu acest îndemn, fără să conștientizăm cât de grave sunt consecințele acestei atitudini, fără să ne dăm seamă că-i oferim obiceiuri alimentare greșite și nu numai. Dar să aflăm care sunt consecințele și soluțiile unei astfel de atitudini:

Nu-l condamna la obezitate

În primii ani de viață se formează obiceiurile alimentare sănătoase și se trasează liniile generale ale unui meniu echilibrat. Un studiu realizat recent arată că printre regulile alimentare transmise de părinți, acest ”termină tot din farfurie ” este prezent în proporție de 90 % în cazul adulților obezi. Ce înseamnă practic acest îndemn? Că în primul rând îl înveți pe copilul tău să ignore senzația de foame și de sațietate, cele două impulsuri care controlează apetitul. Că-l înveți să mănânce o cantitate mai mare decât are el nevoie, adică îl supraalimentezi, îi oferi pe farfurie mai multe calorii decât are nevoie, îi arăți care este cea mai simplă cale către obezitate. Când el va intra în pubertate răul este deja făcut, are cel puțin 10 kg peste cele normale și lupta cu ele nu va fi deloc ușoară.

Renunță la farfuriile prea pline

Ca părinți suntem tentați să le oferim copiilor farfurii la fel de mari și de pline ca ale noastre. Cum stomacul este un organ elastic, dacă-i oferi pe zi ce trece din ce în ce mai multă mâncare, el se va obișnui cu o cantitate mai mare. Să nu uităm: un copil are un stomac de mărimea pumnului lui stâng. Deci porția ar trebui să fie cu 50% mai mică decât a ta, la fel și farfuria.

Nu-l forța să mănânce mai mult decât cere

După ultime studii ale cercetătorilor englezi, copiii știu mai bine decât adulții să-și regleze apetitul. Dacă adulții au un mic dejun copios, ei nu mănâncă mai puțin la următoarele două mese, ci consumă ca de obicei. În schimb copiii, dacă mănânc mult la o masă, mănâncă mai puțin la următoarele mese. Dacă în cazul adultului apetitul este stimulat pe măsură ce mănâncă, în cazul copiilor, apetitul este ”domolit” pe măsură ce mănâncă.

Evită șantajul emoțional

Dacă mănânci toată supa primești desert, ai voie la desene, mergem în parc… Ce învață un copil din această promisiune? Să mănânce automat fără să aprecieze cu adevărat gustul mâncării. Să perceapă ora mesei ca pe obligație, o activitate neplăcută în urma căreia este răsplătit.  Deci masa trebuie să devină un ritual, un moment în care toată familia se strânge și se bucură de mâncare. E important ca și copilul să mănânce același fel de mâncare ca toți ceilalți și să nu treceți la desert până nu termină și el de mâncat.

Stabilește niște reguli clare

Bineînțeles că atunci când refuză să mănânce la masă, apoi ronțăie toată ziua biscuiți și bomboane, ești tentată să-l faci să mănânce tot din farfurie. Dar rezultatul obținut va fi exact invers. Și atunci ce-i de făcut? Pune în aplicare o regulă simplă! Spune-i că fiecare din familie poate spune că nu-i place o mâncare după ce a mâncat cel puțin 5 linguri din ea. Nu-i restricționa desertul, dar nu-i da voie să mai mănânce altceva până la următoare masă. De asemenea ia în considerare faptul că și el poate avea preferințe alimentare, așa că nu insista să-i dai broccoli dacă lui chiar nu-i place!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.