Home / Copil / De ce să fie cuminte la masă?

De ce să fie cuminte la masă?

Pacea meselor în familie este pentru mulți părinți un deziderat greu de atins. Fie pentru că au un mofturos, fie pentru că micuțul sau micuții sunt atrași de joacă și nu de mâncare, disciplina la masă rămâne o problemă fără prea multe soluții, dacă nu o instaurezi la timp.

Copil cuminte la masă… Mai mult un vis, decât o realitate. Așezați la masă când nu le este foame, doar pentru că este ora prânzului, copiii ciugulesc mai mult de gura părinților și o zbughesc la joacă. Iar dacă intervi cu reguli de disciplină, te poți alege cu țipete și refuz categoric de a mânca. Și atunci, ce-ți rămâne de făcut ? Să schimbi rutina meselor în familie, să-ți amintești că cei mici nu sunt interesați de alte conversații decât cele legate de ei sau cele la care pot participa și încă de multe altele. Ca să-i ții la masă, trebuie să le captezi atenția, să le povestești ceva interesant, să te copilărești puțin… Asta nu înseamnă să transformi masa într-un circ, ci doar că faci ca atmosfera acestui moment să fie cât mai plăcută, cât mai relaxată.

Regulile pentru părinți

Disciplina începe cu mami și cu tati. Dacă ei se ridică să vorbească la telefon, să deschidă televizorul, dacă discută aprins ceea ce văd la știri sau, pur și simplu, își iau mâncarea pe o tavă și pleacă în altă încăpere, e greu să explici de ce copilul trebuie să stea pe scaun liniștit, fără desene animate și fără jucării. Roagă-l pe tati să lase facebook-ul sau ziarul, cere-i copilului cel mare să lase tableta și astfel, dai cel mai important mesaj: acela că în timpul mesei toată lumea respectă un anume ceremonial și reguliele stabilite.

Ce se petrece la masă

Masa în familie este nu doar un prilej de a mânca, ci și unul de socializare, de a defini relațiile între părinți și copii, de a petrece un timp plăcut, lipsit de stres sau de conflicte. Mai mult, la mesele cu copii, părinții pot găsi subiecte vesele, amintiri din vacanță sau din copilăria lor, glume și mici jocuri legate de mâncare, ceea ce modelează comportamentele și creează relații pline de afecțiune. Atenție! Copiii trebuie să fie atrași în conversație, altfel se plictisesc și după câteva bucățele de mâncare înghițite fără chef, vor să plece la joacă.

Stop reproșurilor legate de mâncare

Dacă vrei să ai copii liniștiți și încântați că sunt la masă, trebuie să încetezi cu îndopatul, cu observațiile legate de mofturoși, cu comparațiile : „uite cum mănâncă sora ta, fără mofturi, fără să supere pe nimeni !“ Servește-i pe toți cu aceleași mâncăruri, adulți și copii (părinții trebuie să-și schimbe modul de a se alimenta cu mâncăruri sănătoase pe care le pot mânca și copiii lor), pentru că numai în acest mod cei mici urmează comportamentul alimentar al părinților. Și nu e puțin lucru să gătești la fel pentru toți ai casei și să mai fie și mâncare sănătoasă. Dar pentru asta, nici tati, nici bunicii nu trebuie să spună tocmai la alimentele cele mai valoroase nutritiv „eu nu mănânc broccoli !“, „Știi bine că nu-mi place ciorba de legume!“ etc.  și lasă-i pe cei mici să mănânce singuri, fără ajutor.

Instituie reguli de comportare la masă

Regulile de comportare la masă sunt foarte importante. Mai mult, ele trebuie respectate de toți, de la mic la mare. Evident, trebuie să ții cont că un copil nu poate sta liniștit la masă mai mult de 20 de minute, să intezici conflictele, discuțiile aprinse, vorbăria fără rost, agitația.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.