Home / Copil / De ce face copilul meu lucruri rele cu prietenii săi?

De ce face copilul meu lucruri rele cu prietenii săi?

Ești mândru de educația pe care o oferi copilului tău, de valorile pe care i le transmiți. Este crescut bine, inteligent, politicos și respectuos. Dar un telefon te pune pe gânduri. Este educatorul său, care îți spune că micuțul tău, atât de drăguț și amabil acasă, începe să facă lucruri rele când este în prezența unui anumit prieten: înjură, vorbește vulgar, nu-i pasă de ceea ce i se spune… 

Nu îți place deloc influența pe care o are acest prieten asupra copilului tău, dar ce poți face oare?

Influența prietenilor

Când vorbim despre influența pe care prietenii o pot avea asupra copiilor noștri, avem tendința să ne gândim la adolescență. Totuși, acesta este un fenomen care se observă deja la copiii de 3 ani.

Mai multe studii demonstrează că copiii de la o vârstă fragedă se pot influența reciproc. Stéphane Cantin, profesor asociat la Școala de psihoeducație de la Universitatea din Montreal, este interesat de rolul colegilor și prietenilor în dezvoltarea socială și emoțională a copiilor și adolescenților. El menționează că încă de la vârsta de 3 ani copiii tind să stea cu prietenii care au caracteristici similare, care au afinități în ceea ce privește atitudinile sau comportamentele. „Copiii mai năzdrăvani, mai energici  vor avea tendința de a dezvolta prietenii între ei, pentru că au anumite afinități, asemănări” , afirmă el.

Profesorul subliniază însă că prietenii se pot influența reciproc  și pozitiv. „Toți copiii, toți prietenii, influențează atât negativ, cât și pozitiv. Nu merge niciodată numai într-un sens, spune el. În plus, domnul Cantin afirmă că un copil care nu este înclinat să manifeste un comportament problematic nu va fi influențat negativ. „Copiii pro-sociali nu au condițiile necesare pentru dezvoltarea comportamentelor cu probleme”.

Ce poți face pentru a combate această influență?

Poți simți multă neputință dacă copilul tău se comportă prost în prezența unui anumit prieten. Ce poți face în acest sens? Încerci să rupi această prietenie și să-l ții departe de el? Încerci să rupi această prietenie?

Nu este o soluție să rupi neapărat o asemenea prietenie, dar ar trebui să pui la dispoziția copilului condiții care să încurajeze stabilirea relațiilor de prietenie cu alți copii ” , sugerează domnul Cantin. Astfel, înmulțește ocaziile ca prichindelul tău să fie în prezența unor prieteni pe care tu îi consideri mai „potriviți”. Invită-i la o cină acasă, sugerează-i activități și excursii cu aceștia etc.

La școală, poți cere administrației să nu fie pus în aceeași clasă cu acel copil anul școlar următor. De regulă, cerere ta va fi bine primită (este, de asemenea, foarte probabil ca profesorii să fi planificat deja mutarea!).

Prin înmulțirea celorlalte prietenii poți „ucide” influența negativă pe care un prieten o poate avea asupra copilului tău. Cu cât mai puțin timp petrece copilul cu un prieten care are o influență proastă asupra lui, cu atât mai puțin va fi influențat de acel prieten.

În cele din urmă, acordă-ți timp pentru a discuta cu copilul. Încearcă să-l faci să reflecte asupra acțiunilor sale, a atitudinii sale. Explică-i ce crezi tu că este potrivit și când crezi că depășește limitele. Spune-i și ce repercusiuni vor fi la acțiunile sale.

 Amintește-i valorile familiei, toate pe un ton calm, fără acuzații și fără să ridici vocea.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.