Home / Bebelus / Curiozități despre bebeluși

Curiozități despre bebeluși

curiozitati bebelus

Un bebelus are o mulțime de surprize pregătite pentru părinții săi, acestea fiind mai numeroase în primul an de viață. Iată câteva curiozitati despre bebelus, din burtica mamei și după naștere.

El visează în pântecele mamei

Știai că un bebeluș face lucruri la care nu te aștepți încă din pântecele mamei sale? Privind la o ecografie 3D, copilul poate fi văzut plângând, sugând degetul mare, căscând, visând și sughițând… Dar, oare, la ce visează cel care încă nu a văzut nimic? Numai el știe.

Este gata pentru laptele matern

În timpul șederii în pântecele mamei, bebelușul exersează înghițirea bând lichid amniotic, fără să elimine deșeurile care rămân în intestine. Aceste deșeuri formează ceea ce se numește meconiu. La naștere, mama nu produce încă lapte, dar produce un lichid limpede, foarte dulce, numit colostru. Acest colostru are un efect laxativ și este perfect pentru a ajuta copilul să evacueze meconiul în primele trei zile de viață.

Vede foarte puțin

Un nou-născut nu vede prea bine. De fapt, în pântecele mamei sale nu a putut vedea aproape nimic, așa că, la naștere, vederea abia începe să se dezvolte după ce a fost supusă unui șoc puternic de lumină. La început, câmpul său vizual este limitat la 20 de centimetri. În ceea ce privește precizia vederii, va dura patru luni și jumătate înainte de a detecta mina unui creion și 18 luni înainte de a vedea un fir de păr.

Nu vede toate culorile

La naștere, un bebeluș vede totul în alb și negru și va dura 5 până la 6 săptămâni pentru a percepe roșul și verdele. Abia în a șasea lună va percepe albastrul și galbenul și asta doar dacă culorile care i se prezintă sunt foarte puternice.

Nu poate fi „răsfățat”

Îmbrățișarea copilului des nu-l va răsfăța niciodată. Dimpotrivă, prezența ta îl liniștește și-l face să înțeleagă că este în siguranță atunci când îl îmbrățișezi.

Se adaptează la mediul său

Între a 6-a și a 28-a săptămână, este momentul în care creierul se adaptează la lumea din jur. În această perioadă, creierul compensează și anumite deficiențe dacă acestea există deja. Dacă, de exemplu, copilul nu aude sau nu este supus niciunui stimul auditiv, este probabil pentru că o parte din neuronii folosiți pentru auz au fost „realocați” văzului și mirosului pentru a-l ajuta pe copil să compenseze această problemă.

Își amintește vocea mamei sale

În timpul sarcinii, bebelușul aude voci și muzică și va recunoaște vocea mamei sale la naștere. Redarea aceleiași muzici în mod regulat l-ar calma, de asemenea, făcându-l să o audă din nou după naștere, dar acest efect își pierde rapid eficacitatea dacă această strategie este folosită prea des.

Își pierde părul

La naștere, unii bebeluși se nasc cu mult păr  închis la culoare, iar părinții sunt surprinși să vadă că în primele șase luni acesta cade. Acest păr nu arată ca părul pe care îl va avea definitiv, nici ca culoare, nici ca textură. Motivul acestei căderi a părului este scăderea nivelului de hormoni pe care mama i-a transmis copilului în timpul sarcinii. 

Crește foarte repede

De obicei, un bebeluș care nu s-a născut prematur își dublează greutatea la naștere în patru sau cinci luni și își triplează greutatea de la naștere până la prima aniversare.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre curiozitati legate de bebelus, citește și Prima luna a bebelusului cu mama.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.