Home / Bebelus / Cum tratezi gastroenterita provocată de Rotavirus

Cum tratezi gastroenterita provocată de Rotavirus

Vine frigul și, pe lângă afecțiunile specifice sezonului, o nouă afecțiune îi pândește pe copiii mai mici de 2 ani. Vorbim de gastroenterită, o boală infecțioasă provocată de Rotavirus care, netratată, poate avea consecințe grave.

Enterocolita nu este doar un pericol de vară, ci și o afecțiune care poate apărea în sezonul rece și din păcare şi este destul de dificil de tratat. De altfel, este una dintre cele mai frecvente boli ale sugarului şi ale copilului mic, care poate duce la deshidratare şi urmări dintre cele mai serioase.

Care sunt factorii declanșatori

Gastroenterita este o infecție provocată de Rotavirus, dar printre ”vinovați” se numără și bacterii ca Escherichia coli, Listeria sau Salmonella.  Copii cu vârsta mai mică de 2 ani sunt cei mai sensibili și se îmbolnăvesc cel mai ușor deoarece au un sistem imunitar extrem de sensibil la factorii patogeni. Conform studiilor, cea mai frecvente cauză a gastroenterocolitelor de iarnă rămâne rotavirus, un virus extrem de rezistent care poate supraviețui mai multe săptămâni în apă, pe jucării și pe mobilierul din casă. De altfel, gastroenterita provocată de Rotavirus este foarte contagioasă, iar virusul este rezistent la produsele de igienă casnică, astfel încât toți membrii familiei unui copil bolnav se pot molipsi.

Cum se transmite

Mâinile murdare și igiena necorespunzătoare sunt cele mai frecvente cauze ale infecției cu rotavirus. El afectează intestinul subțire, localizându-se la nivelul vilozităților intestinale, pe care le infectează și le distruge, provocând gastroenterita. Primele simptome sunt stările de vomă și diareea apoasă completate de febră și de oboseală.

Care este semnalul de alarmă

Diareea apoasă este principalul simptom al bolii și cel care poate pune în pericol bebelușul. Aceasta poate dura până la 8 zile și pot fi mai multe episoade pe zi care pot duce la o deshidratare severă. Trebuie să ajungi urgent la medic dacă bebelușul tău este letargic, are pielea uscată (”pliezi” pielea de pe burtică și ea își revine greu), plânge fără lacrimi, are gura uscată și lipicioasă, are ochii înfundați în orbite.

Cum se tratează

Nu există o schemă de tratare împotriva Rotavirusului, ci un vaccin de prevenire. Dacă puiul tău s-a infectat, medicul îți va recomanda un tratament de ameliorare a simptomelor și o dietă alimentară specială. Această parte a tratamentului se face pe cale orală, cu soluţii de electroliţi care conţin sodiu, potasiu, bicarbonat şi glucoză. În primele ore, se dau 10-20 de mililitri pe oră de săruri pentru fiecare kilogram de masă corporală, iar copilul trebuie supravegheat medical. Cantitatea de soluţie recomandată nu trebuie să depăşească două treimi din raţia de lichide pe 24 de ore. De asemenea, medicul îți va recomanda medicamente cu efect antidiareic și antivomitiv.

Care este dieta specială

Ceaiul de mentă, orezul fiert și piureul de morcov sunt principalele alimente pe care le poate mânca un copil mai mare de 6 luni. Pentru cei mai mici, medicul îți va recomanda să continui alăptarea sau să-i oferi un lapte special pentru aceste afecțiuni. Mai târziu introduci treptat carnea fiartă, supa clară, legume și fructe fierte. Este foarte important ca puiul tău să țină o dietă alimentară specială pentru a se recupera mai repede.

Prevenția și tratamentul rotavirozelor

Prevenția infecțiilor cu rotavirus se poate realiza prin vaccinarea copilului, începând de la vârsta de 6 săptămâni; se administrează oral 2 doze de vaccin la minimum 4 săptămâni interval. Acest vaccin este opțional și se poate administra împreună cu celelalte vaccinuri obligatorii din schema de vaccinare.

În cadrul metodelor preventive, sunt importante și măsurile de igienă, care constau în:

  • spălarea frecventă a mâinilor copilului, dar și a persoanei care îngrijește copilul, mai ales după schimbarea scutecului sau a pampersului;
  • folosirea oliței sau a toaletei;
  • limitarea contactului mână-gură;
  • dezinfecția jucăriilor și a spațiilor de joacă.

Din punctul de vedere al tratamentului, atitudinea corectă în fața gastroenteritei cu Rotavirus include:

  • prevenirea deshidratării prin administrarea de lichide sau de săruri de rehidratare, în cantități mici și repetate;
  • dacă bebelușul are apetit, se continuă alimentația naturală sau se pot administra formule de lapte delactozate;
  • atunci când copilul nu acceptă lichidele sau mâncarea, este necesară spitalizarea și hidratarea pacientului prin perfuzie endovenoasă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.