Home / Copil / Cum tratezi eficient răceala copiilor

Cum tratezi eficient răceala copiilor

shutterstock_184667624

 

La primul semn de febră și nas care curge, te îngrijorezi firesc și te întrebi ce poți face ca puiul tău să mai sufere. Ei bine, să ne amintim că și răceala, și gripa sunt provocate de un virus, căruia îi poți veni de hac cu câteva remedii simple și suplimente care-i stimulează imunitatea.

De multe ori teama de pneumonie, ne face pe noi, mamele, să vedem primul semn de febră ca  pe un autentic ”bau-bau” de care putem scăpa doar cu antibioticele și medicamentele dictate de… instinctul nostru matern. În ultima vreme auzim din ce în ce mai des de cât de nocive pot fi anumite medicamente date prea des și fără recomandare medicală, așa că, înainte să-i oferi puiului tău medicație după ureche, ergi mai bine la medicul lui pediatru. Până ajungi la specialist, poți lua niște măsuri simple care vor diminua gravitatea simptomelor și durata bolii. Iată ce poți face.

Febra, un semn bun sau rău?

Febra nu este neapărat un lucru rău, atât timp cât ea nu trece de 39°C.  Ea permite organismului să lupte contra agresorilor externi (virusuri, bacterii, toxine ) care sunt la originea bolii. Când un virus sau o bacterie intră în corp, sistemul imunitar crește temperatura corpului, pentru ca globulele albe (gardienii organismului) să se multiplide și dă combata eficient virusurile. Febra este deci primul semn că imunitatea copilului tău este în alertă. Pentru că ea să scadă, ai grijă ca puiul tău să nu fie înfofolit, ci îmbrăcat lejer. Fii atentă să nu se deshidrateze și oferă-i la fiecare sfert de oră ceva de băut.

Evită congestia nazală

Una dintre complicațiile care trebuie evitate în cazul copiilor mici este fără îndoială otita. Deoarece la copii trompa lui Eustache, care face legătura între ureche și căile respiratorii e mai scurtă și are o poziție orizontală, riscul de supra infecții este mult mai mare. Practic în cazul în care căilre repsiratorii nu sunt libere, microbii migrează în ureche și de aici până la otită nu mai este decât un pas. Pentru a-i decongestiona nasul, umidifică-i muscoasa nazală cu apă de mare apoi suflă-i corect nasul (mai întâi o nară, apoi cealaltă). Ai grijă ca aerul din cameră să nu fie cald și uscat. Poți pune un umidificator pentru a fi mai sigură.

Ce tip de alimentație îi oferi

Știai că peste 70% din sistemul imunitar se află în intestine, de aceea este foarte important ce mănâncă și ce bea copilul tău pe perioada bolii. Alimentele care agresează cel mai mult sistemul imunitar sunt zaharurile. Acestea dezechilibrează flora intestinală hrănind un număr impresionant de bacterii, paraziți, virusuri și alți factori nocivi. Așa că este foarte important să tai din meniu zahărul, sucurile de fructe, tot ce e pe bază de cereale și alimentele rafinate și semipreparate care conțin zahăr și o mulțime de aditivi. Ce poți să-i oferi în schimb pentru a-i stimula sistemul imunitar? Iată ce trebuie să incluzi în meniu pentru a scurta durata bolii:  iaurt cu probiotice, usturoi crud, supă de pui, peștele oceanic, legume verzi crude sau preparate pe aburi, ciuperci(pleurotus sau shiitake). E important să-i oferi puțină mâncare solidă, deoarece aceasta obosește organismul și în special sistemul imunitar. Dă-i în schimb cât mai multe lichide: ceaiuri neândulcite, apă, supă de pui pentru a se hidrata.

Odihna, foarte importantă

Ai grijă ca puiul tău să se odihnească, deoarece somnul este esențial pentru a se vindeca. Copiii mai mici de 3 ani, vor dormi oricum, dar cei mai mari trebuie încurajați să doarmă pentru a se recupera mai repede. Evită să-l lași la televizor sau la jocuri video, deoarece și sistemul lui nervos are nevoie de odihnă. Conform studiilor, un somn de cel puțin 9 ore pe noapte scurtează cu 2-3 zile răceala și permite sistemului imunitar să se refacă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.