Home / Bebelus / Cum se previne capul plat la nou-născuți?

Cum se previne capul plat la nou-născuți?

Odată cu sosirea unui nou-născut și cu venirea lui acasă, părinții își pun multe întrebări. O mare preocupare a tuturor părinților este prevenirea capului plat. Prin urmare, este important să înțelegem cum se întâmplă, pentru a găsi soluții care să prevină acest lucru.

Să începem prin a defini ce este un cap plat sau plagiocefalia. Este de fapt o turtire a craniului care apare ca urmare a presiunii externe prelungite asupra capului bebelușului. Craniul bebelușului este foarte maleabil la naștere din cauza absenței osificării la nivelul suturilor, adică a joncțiunilor dintre diferitele oase ale craniului. Această maleabilitate persistă câteva luni și începe să scadă în jurul celei de-a patra luni de viață a copilului. Prin urmare, este important să profitați de această perioadă pentru a efectua tratamentele necesare pentru a reduce aplatizarea. Plagiocefalia poate provoca întârzieri în dezvoltarea motorie generală a copilului în primele luni de viață. Prin urmare, dacă observați ceva în neregulă, este important ca un specialist să vă evalueze bebelușul.

Care sunt posibilele cauze ale plagiocefaliei?

 • Poziția intrauterină; adică poziția în care se afla bebelușul în interiorul uterului (lipsă de spațiu);
 • Scăderea mobilității colului uterin poate a determina copilul să-și păstreze întotdeauna capul în aceeași poziție;
 • Așezarea întotdeauna a copilului pe spate.

Așezarea pe burtică

Dacă ar trebui să punem copilul pe burtă este o întrebare care apare des. În ultimii ani, incidența morții subite a nou-născuților a scăzut foarte mult, dar cu toate acestea, mulți părinți sunt reticenți în a-și așeza copilul pe burtă când nu dorm. Această lipsă de a petrece timp pe burtică poate contribui, de exemplu, la întârzieri motorii și la plagiocefalie. Pe termen lung, acest lucru poate afecta dezvoltarea generală a unui copil în abilitățile de a învăța să prindă obiecte, să se târască, să stea în picioare și să meargă.

Este important să începeți așezatul pe burtă încă de la o lună, câteva minute la început și să ajungeți pe la 3 luni la o oră pe parcursul unei zile.

Bebelușii nu sunt încântați atunci când sunt așezați pe burtă. Cu cât începeți mai repede după naștere și mențineți un program regulat al așezatului pe burtică, cu atât copilul va putea să-și consolideze mușchii gâtului  și ai umerilor. Variația pozițiilor copilului este foarte importantă pentru a-i ajuta să-și dezvolte musculatura.

Iată câteva sugestii pentru a vă ajuta să așezați copilul pe burtă:

 • Așezați copilul pe burtă la câteva minute după fiecare schimbare de scutec. Îi puteți pune sub brațe un prosop mic rulat, pentru a-l ridica puțin.
 • Mergeți cu bebelușul prin casă cu antebrațul așezat sub bebeluș și țineți-l aproape de corp;
 • Puneți copilul pe burtică și culcați-vă în fața lui; copilul este atras de fața și vocea ta. A fi în fața lui îl va încuraja să ridice capul. Mutați-vă lateral pentru a-l încuraja să întoarcă capul.
 • Așezați bebelușul pe burta dvs.; aveți grijă să țineți mâinile pe bebeluș tot timpul pentru a preveni căderea acestuia. Deoarece un nou-născut nu își ridică foarte mult capul, variați poziția capului (dreapta și stânga) pentru a-l împiedica să dezvolte o preferință;
 • Folosiți o oglindă pentru a menține copilul interesat în timp ce stă pe burtică. Bebelușului îi place să se uite la sine.

Ce altceva pot face pentru a promova mișcarea și a-l încuraja pe bebelușul meu să întoarcă capul?

 • Când este timpul să culcați copilul, schimbați partea pe care îl așezați în pătuț;
 • Când schimbați scutecele, variați latura și locul în care stați;
 • În loc să țineți bebelușul de glezne când schimbați scutecele, așezați-i genunchii pe burtă și țineți această poziție cu o mână, în timp ce schimbați scutecul cu cealaltă. Această poziție întinde mușchii spatelui bebelușului;
 • După baie, așezați copilul pe burtă pentru a-l usca.

Care sunt semnele de urmărit care ar putea indica necesitatea unei consultații chiropractice pentru nou-născutul meu?

 • Bebelușul are tendința de a-și ține capul (întotdeauna în stânga sau în dreapta);
 • Bebelușul nu își poate ridica capul și nu se poate împinge cu antebrațele în jurul vârstei de trei luni.

Cum poate chiropractica să prevină sau să scadă plagiocefalia?

Prin manipulări adaptate copiilor, îngrijirea chiropractică permite restabilirea mobilității colului uterin când bebe este încă în burtică și, după naștere, exerciții cu bebelușul pentru dezvoltarea motorie. De obicei, părinții sunt învățați să facă aceste exerciții.

Chiropractica este o modalitate extrem de eficientă de a manipula articulațiile  în vederea restabilirii poziției și mobilității normale a acestora și de a reduce spasmele musculare și inflamația.

La sugari, reglarea coloanei vertebrale se face folosind vârful degetului și presiunea exercitată este foarte ușoară, similară cu o atingere. În plus față de ajustările chiropractice, îngrijirea poate include recomandări privind stilul de viață sănătos, modalități de a îmbunătăți postura copilului, sfaturi și exerciții. 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.