Home / Bebelus / Cum renunță la suzetă fără lacrimi

Cum renunță la suzetă fără lacrimi

bebe cu suzeta

Renunțarea la suzetă este percepută deseori ca o etapă foarte dificilă și pentru mamă și pentru bebe. Care este oare momentul oportun? Ce facem când bebe face criză după criză? Există vreo metodă ca totul să se desfășoare fără prea multe lacrimi și griji?

Dacă anumiți pe unii bebeluși suzeta îi lasă indiferenți, alții se atașează de ea din primele săptămâni de viață. Statisticile arată că aproximativ 80% din bebeluși iubesc suzeta. Sugarul dezvoltă reflexul de a suge din primele ore de viață și din acest moment va duce la gură tot ce prinde în mânuțe. Acest reflex este la început legat de senzația de foame. La câteva săptămâni de la naștere, bebe descoperă suptul de plăcere. Adică va descoperi că suptul îl calmează sau îl reconfortează când plânge, când e obosit, când are un disconfort. Iată de ce suzeta va fi cea mai bună prietenă a bebelușului tău în primii ani de viață. Dar să vedem care sunt avantajele, dezavantajele și mai ales trucurile care te ajută să scapi de ea.

Avantajele suzetei

Încă din viața intrauterină, bebe își suge degetul mare, iar unii continuă să o facă chiar și după naștere. Nevoie de a suge este important pentru anumiți sugari, dincolo de nevoia de a se hrăni. Suzeta îi ajută să se liniștească atunci când plâng sau să treacă peste un disconfort sau peste o frustrare. Pediatrii afirmă că alăptatul sau suzeta calmează durerea bebelușilor atunci când urmează un tratament dureros. Dar avantajele ei nu se opresc aici. Un studiu american relevă faptul că suptul suzetei în somn diminuează riscul de moarte subită. Prin supt este stimulată activitatea aparatului respirator și astfel nu mai apare apneea sau refluxul gastro-esofagian, cele mai frecvente cauze ale morții subite. În cazul prematurilor, suptul favorizează dezvoltarea mușchilor gurii și îi ajută să se hrănească mai bine.

Dezavantajele suzetei

După formarea completă a dentiției, suzeta devine o problemă și o cauză a multor probleme ortodontice și respiratorii.  Cel puțin aceasta este constatarea specialiștilor pediatri și stomatologi. După vârsta de doi ani, folosirea suzetei diminuează apetitul, deformează bolta palatină, afectează aliniamentul dinților și stimulează infecțiile la nivelul laringelui și urechii.

Alege momentul potrivit

Exclus să-i iei suzeta într-un moment dificil din punct de vedere emoțional pentru copilul tău mic. Merge pentru prima dată la creșă, este bolnăvior, a venit pe lume frățiorul lui? Are nevoie de suzeta care-l calmează și îl ajută să treacă peste schimbările majore din viața lui. În schimb dacă se simte în siguranță și viața lui urmează aceeași rutină, poți să-l ajuți să renunți la ea.
Discută cu el

Chiar dacă are 2-3 ani, copilul tău poate înțelege că este momentul să treacă într-o altă etapă. Spune-i că de acum este un băiat/o fată mare, care nu mai are nevoie de suzetă. Ai grijă cum îi transmiți mesajul. Între „ ce mai ești un bebeluș să folosești suzeta” și „ de acum ești mare, nu mai ai nevoie de suzetă” este o maaaaare diferență. Primul îl minimizează, în timp ce al doilea îl valorizează. Folosește numai mesaje pozitive care-l fac să se simtă valorizat. Nu-ți imagina însă că după această discuție se va produce un miracol și va renunța singur la ea. Va trebui timp de 1-2 săptămâni să-i repeți zilnic acest lucru, până va reuși să uite complet de ea.

Fii consecventă

Dacă ai decis să o îndepărtezi din rutina lui zilnică și ai discutat cu el, nu i-o oferi atunci când face o criză de plâns sau este nervos că nu i-ai cumpărat ce-ți cere. Este important să rămâi fermă pe poziții, să-i reamintești cu blândețe că-i un copil mare și că nu mai are nevoie de suzetă.

Inventează povești

Toți copiii iubesc poveștile, așa că iată o cale ușoară să scapi de „Suzi”. O adoră pe Kitty sau pe Tinkerbell sau pe Elsa? Atunci ele trec noaptea când doarme și îi iau suzeta ca să i-o oferă unui bebe care are mare nevoie de ea. Și a doua zi dimineață nu se mai găsește nicio suzetă prin casă.

„S-a stricat”

Iată un pretext care funcționează în mult cazuri. Taie-i partea de silicon a suzetei și fă-o inutilizabilă. Chiar dacă treceți prin magazine unde vede alte suzete, explică-i că acestea pot fi cumpărate doar pentru bebeluși. Dacă remarci că nu funcționează, fă-o dispărută și distrage-i atenția. Când o cere, arată-i mașinuța sau păpușa preaferată sau spune-i o poveste nouă.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.