Home / Copil / Cum îi învățăm pe cei mici să fie politicoși

Cum îi învățăm pe cei mici să fie politicoși

Copiii noștri adorabili care fac lucruri amuzante trăiesc în societate și, pentru a fi armonie cu celelalte persoane, cu toții trebuie să respectăm un minimum de reguli, una dintre ele fiind POLITEȚEA.

Ca părinte, îți spui că este foarte mic pentru a fi politicos și că are destul timp să învețe? Greşeală! Crezi că îi va fi mai ușor să devină politicos la vârsta de 8 sau 15 ani după ce a petrecut tot acest timp fără reguli specifice sau formule minime de politețe?

Începem cu oamenii cei mai apropiați de copil, precum familia și prietenii apropiați care vin în vizită des etc. Este inutil să insiști la copilul foarte mic să spună salut străinilor, riști să transformi această învățare într-o pedeapsă! Dar împreună cu oamenii apropiați, copilul este rugat să spună mulțumesc, te rog și salut.

Este adevărat că este destul de greu să repeți de zeci de ori în fiecare zi: Ce spunem? Nu am auzit cuvântul magic! Spune-i rămas bun buniciiDar nu trebuie să uiți că politețea se învață în același mod în care cel mic învață să mănânce, să meargă, să deseneze. Durează! Principalul lucru este că copilul învață, încetul cu încetul, că este o bază a vieții de zi cu zi și nespunând „te rog” și „mulțumesc” nu o să obțină ce-și dorește.

Puterea exemplului

Copiii învață mai presus de toate privind în jurul lor și reproducând ceea ce văd. Dacă te vede politicos cu cei din jur și ești politicos mai ales când vorbești cu el, acesta va înțelege mai ușor. Dacă, dimpotrivă, rareori te aude folosind formulele stabilite, nu va vedea rostul să o facă la rândul său. Așadar, salută dimineața și spune noapte bună la culcare, urează-i poftă bună la masă, spune-i te rog când îi ceri o mică favoare și la final – mulțumesc! Respectul este o valoare fundamentală care trece, printre altele, prin politețe și, prin noi, ca părinți, această politețe este transmisă copiilor noștri.

Trebuie să știm că bunele maniere nu sunt o noțiune învechită. În primul rând, deoarece regulile sale sunt încă în uz, chiar dacă se schimbă. Și apoi, dacă astăzi ne plângem atât de mult despre „incivilitate”, este pentru că „civilitatea” rămâne o nevoie fundamentală. Incivilitatea este ignoranța, negarea și respingerea celuilalt. Politețea se bazează pe respect, recunoaștere și reciprocitate. Împreună, aceste valori esențiale constituie un sistem coerent, care facilitează contactul și reglementează relațiile sociale.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.