Home / Bebelus / Alimentatie / Copilul tău are voie fructe exotice?

Copilul tău are voie fructe exotice?

Ai vrea să-l dezveţi pe puiuţ de dulciurile de fiecare zi? Atunci dă-i fructe! Pe lângă minunatele mere şi pere autohtone, poți alege  „exoticele“. 

Dacă fursecul şi prăjiturica nu i-au lipsit copilului tău, va fi greu să-l dezveţi de mult-aşteptatul desert. Fructele ar fi cel mai bun mijloc de a înlocui dulciurile rafinate.

Ce te faci însă dacă oferta autohtonă e firavă sau monotonă? Apelezi la banane, citrice, ananas, kiwi şi multe altele! Sunt pline de minerale şi de vitamine, iar preţul nu le taie de pe lista de cumpărături. 

Ce alegi?

Chiar dacă sunt gustoase şi arătoase, unele dintre „exotice“ pot fi periculoase, prin potenţialul lor alergic: kiwi, de exemplu, nu este benefic pentru toţi copiii. De aceea, micuţilor sub 1 an li se recomandă să mai aştepte degustarea „exoticelor“. De asemenea, diferitele substanţe conservante pe care le conţin (adesea, nespecificate pe etichetă) pot fi cauza unor alergii sau a tulburărilor digestive supărătoare. 

Kiwi, comoară de vitamina C

Kiwi este un fruct subtropical originar din China, cu un aspect neîmbietor, însă când îl tai, dai de o pulpă verzuie, suculentă (când e copt), cu seminţele negre. Este cel mai bogat în vitamina C (are o cantitate aproape dublă faţă de lămâie) şi excelează în fibre şi vitamina E.  În stare proaspătă, conţine o enzimă (întâlnită şi în ananas şi papaya) care ajută la digestia mai uşoară a proteinelor. Dacă ai nimerit fructe necoapte, le poţi grăbi coacerea punându-le într-o pungă de hârtie împreună cu un măr, o pară sau o banană. Acestea din urmă eliberează etilen, un gaz care accelerează coacerea fructelor de kiwi şi de avocado. 

Mango, „bombiţa“  cu vitamina A 

Merită să-l obişnuieşti pe micuţul tău cu gustul de mango, pentru că este cel mai tare în conţinutul de vitamina A (foarte bună pentru ochii piciului) şi nu stă rău nici cu „B-urile“, vitamina C şi fibrele. La temperatura camerei, mango se coace în 3-5 zile.  Dacă îl ţii la frigider, după ce se coace se păstrează proaspăt aproape o săptămână. Iar dacă ai cumpărat prea multe, nu-i nimic. După ce s-au copt, îndepărtează-le seminţele, feliază-le sau fă-le piure, apoi congelează-le. Vor putea fi folosite la prepararea unor deserturi delicioase!

Avocado: o avere de 17 vitamine şi minerale

Avocado este unul dintre „magnaţii“ fructelor exotice: are multe calorii, multe lipide, proteine şi un total de 17 vitamine şi minerale. Cel mai mult, are potasiu. Spre deosebire de ananas, avocado se coace doar după ce a fost cules şi are nevoie cam de zece zile pentru a fi copt. 

Ananasul, deliciosul fără calorii

Ananasul conţine o mulţime de nutrienţi: vitaminele A, B, C, E, acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoză, glucoză, celuloză şi bromelină. Este nutritiv, detoxifiant, diuretic, întăreşte sistemul imunitar. Iată doar câteva motive care-l impune pe lista de fructe pentru copilul tău.  Dar, fii atentă cum îl alegi. Este singurul fruct exotic care după ce a fost cules nu se mai coace. Când vrei să alegi unul, ai grijă ca frunzele să-i fie verzi, mirosul să-i fie de un proaspăt-dulceag, iar pe suprafaţă să nu existe zone moi. Odată prins gustul ananasului proaspăt, vei vedea că nu are nevoie de prelucrare termică, el fiind delicios.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.