Home / Copil / Copilul tău are un prieten imaginar?

Copilul tău are un prieten imaginar?

Numele lui este Vlad, Paul, Urs, Prințesa etc. Este un băiețel de aceeași vârstă sau o zână… Locuiește în dulap, sub scări sau merge cu el peste tot. Copilul tău are un prieten imaginar?

Deci, copilul tău are un nou prieten, invizibil pentru tine, dar despre care vorbește atât de mult, aproape că simți că îl cunoști și pe el. Chiar dacă nu are trup, acest prieten mănâncă uneori la masă cu tine și are nevoie de un loc al său pe canapea… Copilul tău pierde vreun contact cu realitatea? Nu este neobișnuit ca copiii cu vârste între 3 și 5 ani să aibă un prieten imaginar. De fapt, se estimează că până la 30% dintre copii ar avea un asemenea prieten, acest lucru numindu-se „povestire compensatorie”.

Cum ia naștere prietenul imaginar

Dar de ce copilul își face un prieten imaginar? Cu cât crește mai mult, cu atât copilul devine mai autonom și din ce în ce mai conștient de realitate, care, din păcate, nu-i place întotdeauna. Pentru a se ajuta, unii copii își creează, așadar, un prieten imaginar, un prieten magic, care poate face o mulțime de prostii și poate încălca numeroasele reguli puse de părinți. Adesea, prin prietenul său imaginar, copilul își va exprima impulsurile interzise, ​​cum ar fi ura, agresivitatea sau egoismul. În plus, este foarte posibil să-ți surprinzi copilul în timp ce-și pârăște prietenul imaginar că a vărsat un pahar cu apă…! 

Personalitate creativă

În plus, inventând un prieten și jucând el însuși mai multe roluri, copilul tău se află în procesul de a-și forma personalitatea într-un mod creativ. Imaginația este grozavă pentru copii, dar și pentru adulți și datorită acesteia putem scăpa de realitate, dar este și realitatea care ne permite să gândim în mare și să ne realizăm visele. La această vârstă copilul nu înțelege încă conceptul de minciună: pentru el, toate acestea fac parte din joc. El face năzbâtii și pune totul pe spatele prietenului, dar în același timp înțelege că există reguli și că trebuie să le respecte.

Solitar

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, acest prieten imaginar nu-l va împiedica pe copilul tău să se simtă bine social și să se împrietenească: vezi mai degrabă această fază ca un pas pregătitor. Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiștii sfătuiesc să nu i se interzică acest prieten imaginar. În plus, poți chiar să joci jocul, dacă te solicită. Cu toate acestea, stabilește limite (nu montezi un pat special pentru el), dar nu-i interzice să-l „vadă” pe acest prieten. Nu este nimic de îngrijorat atunci când copilul tău trăiește într-o lume plină de magie, unde dragonii și pirații se întâlnesc. Oricum ar fi, această fază va dura doar câteva luni, iar prietenul imaginar va părăsi singur casa.

Mesaje

Deci, așa cum am văzut, prietenul imaginar permite adesea copilului să comunice cu tine. În plus, mulți apelează la un prieten imaginar atunci când ei înșiși trec prin perioade tulburi: schimbarea locuinței, divorț, separare, doliu…

Dacă îți mărturisește că prietenul său imaginar vrea să-l rănească sau dacă vorbește constant despre asta, are dificultăți în a-și face noi prieteni sau pur și simplu nu are deloc, devine anxios atunci când prietenul său nu este acolo și păstrează acest prieten imaginar mult prea mult (ultimii 6 ani), ai putea vorbi despre asta cu un specialist care îl poate ajuta.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.