Home / Copil / Copilul meu nu vrea să facă baie!

Copilul meu nu vrea să facă baie!

Când un copil refuză cu încăpățânare să se spele, nu este plăcut nici pentru părinte, nici pentru el. Este nevoie de răbdare și blândețe ca baia să fie un moment plăcut.

Există copii care nu vor să se spele niciodată. De fiecare dată când vorbim despre baie, duș, spălatul părului, săpun sau șampon, criza este garantată. Atunci când copilul este capabil să se exprime și să vorbească despre asta, putem găsi întotdeauna o soluție, dar când el încă nu vorbește foarte bine, este o provocare pentru tine. Nu știi cum să faci ca această perioadă dureroasă pentru el să devină un moment de relaxare? Să începem cu începutul!

Ce faci greșit?

Refuzul unui copil care nu vrea să intre în baie începe devreme, chiar de la primele băițe. Uneori, este suficient să spui de baie pentru ca prichindelul să devină agitat. De ce? Pentru că în trecut a avut o experiență neplăcută. Apa prea caldă sau prea rece, săpun sau șampon în ochi, senzația neplăcută de a avea apă în  urechi sau faptul că alunecă pe fundul băii îl pot speria.

Dacă știi că aceste lucruri îl deranjează la baie, există mai multe lucruri pe care le poți încerca. De exemplu, să pui mai puțină apă în baie, să-l faci să atingă apa în timp ce aceasta curge, astfel încât să poată simți el singur că temperatura este potrivită pentru el și să-i explici cum o să-i protejezi ochii și urechile.

Are fobii

Între vârsta de 2 și 3 ani, copiii care refuză dintr-o dată să facă baie fac acest lucru adesea din cauza fobiilor. Le este frică să nu se înece pentru că au auzit de înec, le este frică de jucăriile de baie, le este frică să nu intre în scurgera căzii ca și cum ar fi o toaletă sau pur și simplu le este frică de apă etc.

În acest caz, trebuie să identifici aceste frici, să încerci să le „dezamorsezi”, să aștepți să treacă acest moment și să reduci cât mai mult stresul băii.

De exemplu, evită să-i spui constant să aibă grijă să nu cadă sau să alunece și în timpul băii vorbește mult cu el și explică-i tot timpul ce faci în timp ce-i faci baie.

Un moment plăcut

Baia trebuie să fie un moment plăcut pentru ca puiul tău să vrea să  o facă și a doua oară. Să-i faci baie cu spumă, să folosești mănuși de baie amuzante, pahare de plastic cu care să se joace și alte obiecte de divertisment îl vor face pe cel mic să stea mai mult timp în baie.

Data viitoare când îi faci baie îi amintești cât de tare i-a plăcut cea precedentă.

De asemenea, încearcă să îndrepți ce-l enervează cel mai mult. De multe ori, copiii urăsc clătirea părului. Clătește repede cu o cană cu apă călduță sau pune-i o vizieră și toată apa o să cadă pe ea. 

Din cauza frigului

Părăsind baia, picăturile de apă care îi acoperă corpul îi atrag căldura pentru a se evapora, iar acest lucru îl face să tremure.  Și acest sentiment neplăcut de la finalul băii îl poate face pe cel mic să nu mai facă baie. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că ții ușa închisă pe timpul băii, că-l ștergeți și că-l îmbraci foarte repede.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.