Home / Bebelus / Alimentatie / Copilul meu este anemic?

Copilul meu este anemic?

shutterstock_154470077

În ultima vreme micuțul tău este palid, lipsit de vlagă și obosește repede? Acestea sunt primele simptome ale anemiei feriprive, o afecțiune foarte des întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani. Iată ce trebuie să știi și ce măsuri trebuie să iei ca mămică :

Fierul este un element crucial al hemoglobinei, substanţă care se găseşte în eritrocite (globule roşii sangvine), care transportă oxigenul din plămâni la toate celulele organismului. Fierul mai are un rol important: dezvoltarea şi funcţionarea creierului. Fără fier, celulele nu vor primi destul oxigen, iar acest lucru are consecinţe grave în dezvoltarea copilului.

Care sunt cauzele apariției anemiei ?

Anemia feriprivă afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 2 ani. Copilul care a fost născut la termen, în primele 4-6 luni de viaţă are rezerve de fier pe care şi le-a făcut în ultimele 2 luni de viaţă intrauterină. După această perioadă i se va administra 1-2 mg/kg/zi de fier, timp de minimum 3 luni. La gemeni sau la copilul născut prematur, fierul nu îi ajunge decât pentru primele 2 luni de viaţă.
Copiii care sunt hrăniţi cu lapte de vacă înainte să împlinească 1 an au mare nevoie de fier. Laptele de vacă conţine puţin fier şi chiar împiedică absorbţia lui în organism.

Primele simptome, primele semnale de alarmă

Culoarea palidă a pielii şi oboseala sunt primele simptome ale acestei boli. Anemia se instalează lent, în câteva luni, iar simptomele se agravează: dureri de cap până la cefalee, creşterea pulsului, dificultate de concentrare, buze crăpate, lipsa rezistenţei la efort, ameţeală, limbă netedă şi dureroasă. Dacă în ultima vreme ai observat aceste simptome la copilul tău este cazul să mergi de urgență la medicul pediatru pentru a-i recomanda un tratament adecvat.

Cum o tratezi 

Este important să măreşti aportul de fier al copilului tău, dar schimbările dietetice nu sunt întotdeauna suficiente pentru corectarea anemiei. Copilul tău poate avea nevoie şi de un supliment de fier.
Fierul este cel mai bine absorbit pe stomacul gol, dar copilului mic îi poate da dureri de stomac şi are şi un gust neplăcut, de aceea medicul te va sfătui să-i dai copilului suplimentul de fier cu mâncare. Medicul pediatru  va verifica din nou nivelurile hemoglobinei/ hematocritului după o lună sau două de administrare de supliment.  De obicei durează aproximativ două luni pentru că celulele sanguine să revină la normal, apoi alte 6-12 luni pentru a reface depozitele de fier. După aceea, fierul copilului tău poate fi menţinut cu o dietă bogată în fier.

Cele mai bogate alimente în fier

Ficat de vită: 8 mg/100 g ; Gălbenuș de ou: 5,7 mg/ 100 g

Sardine: 3 mg/ 100 g; Ficăței de pui: 9,1 mg / 100 g

Măsline negre:  3 mg / 100 g; Linte: 3,5 mg / 100 g

Sfeclă roșie: 3,5 mg / 100 g; Caise uscate: 4,5 mg /100g

Fulgi de porumb: 14 mg / 100 g; Pătrunjel: 6 mg / 100 g

Copii cu risc crescut de anemie feriprivă

Cei care nu primesc în alimentaţie suficient fier pentru a le satisface nevoile nutriționale (la aceste vârste se administrează lapte praf fortifiat şi cereale pentru copii fortifiate).

Cei care beau prea mult lapte. Laptele oferă nutrienți importanţi în dieta copilului, dar are o concentraţie scăzută de fier şi de asemenea împiedică absorbiția fierului provenit din alte alimente. Dacă copilul tău bea mult lapte, acest lucru poate limita consumul de alimente bogate în fier.

Cei cu alergie la laptele de vacă, nediagnosticați. Un copil alergic care consumă lapte poate avea sângerări intestinale, care pot duce la anemie.

Cum previi anemia feriprivă

  • Renunță la laptele de vacă și alege o formulă de lapte bogată în fier.
  • Limitează consumul de lapte la 500-700 ml pe zi.
    Hrăneşte-ți copilul cu cereale fortifiate cu fier.
  • Include zilnic în meniul copilului tău alimente foarte bogate în fier și fructe şi legume bogate în vitamina C, care stimulează absorbția fierului.

Doza zilnică recomandată de fier

La un bebeluș de 0-6 luni: 0,27 mg

La un bebeluș de 7-12 luni: 11 mg

La un copil de 1-3 ani: 7 mg

La un copil de 4-8 ani: 10 mg

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.