Home / Copil / Copilul are febră? Nu trebuie să-ți faci griji imediat!

Copilul are febră? Nu trebuie să-ți faci griji imediat!

Termometrul merge în sus? Nu trebuie să intri imediat în panică. Febra este o reacție naturală a organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Aceasta este un simptom și nu o boală.

Febra copilului este un fenomen fără gravitate și chiar util, care permite corpului să se apere! Aceasta este rareori singurul semn al unei boli grave sau care să provoace complicații.

Dacă febra este moderată și copilul are o stare bună (zâmbește, mănâncă, bea și se joacă), el nu este în pericol. Trebuie monitorizat și dacă febra persistă mai mult de 2-3 zile fără ca situația să se îmbunătățească sau dacă este însoțită de orice alt simptom care te îngrijorează este imperios necesar să consultați medicul.

Dacă copilul este foarte mic (0-1 an), întotdeauna este necesar să se consulte medicul, deoarece febra ridicată (38,5°-39°) poate provoca convulsii, numite convulsii febrile. Acestea se pot repeta cu ocazia unor noi episoade de febră crescută, dar în general au o evoluţie favorabilă.

În general, nu este necesar să se ia în considerare administrarea de medicamente sub 38,5° C. Dacă este bine tolerată de copil, febra nu necesită tratament.

Iată câteva sfaturi de cum ar trebui să reacționezi în cazul în care cel mic are febră.

 PĂSTREAZĂ TEMPERATURA LA 18-20° C ÎN CAMEREA COPILULUI. Temperatura este foarte importantă pentru confortul copilului care are febră. O temperatură de 18-20° C este ideală în caz de febră, nici prea fierbinte, nici prea rece.

DEZBRACĂ COPILUL UȘOR. În caz de febră, nu trebuie să-l îmbraci prea gros. De fapt, îmbrăcămintea subțire permite căldurii să iasă și să scadă temperatura corpului. Dar nici nu-l dezbrăca complet, pentru că apoi să se răcească și să înceapă să tremure.

DĂ-I SĂ BEA REGULAT! Chiar dacă nu îți cere să bea apă, este bine să insiști și să-i dai să bea regulat apă, ceai sau o băutură pe care el o bea cu plăcere. Cu atât mai mult dacă este bebeluș și nu poate cere. Astfel evitați deshidratarea.

TREBUIE SĂ-I IEI TEMPERATURA REGULAT! Foarte mulți medici pediatri spun că cel mai bine este să le iei temperatura rectal, dar acest lucru nu este așa de ușor la copii. De aceea poți măsura temperatura sub limbă, axilă sau în ureche (dar aici numai cu termometre speciale). Acum există și termometre speciale care iau temperatura dacă îl așezi pe frunte, dar unii medici nu le recomandă în mod special.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.