Constipatia la sugari este frecventă la cei hrăniți cu lapte praf, dar și la cei alăptați la sân. Mai târziu, cei mai mulți bebeluși se constipă după introducerea alimentelor solide. Învață cum se previne constipația la sugari și află cum o tratezi. articol de Tina Solonaru
Constipația apare atunci când copilul nu are scaun o perioadă mare de timp, iar simptomele care dau motive de îngrijorare sunt durerile de burtică, disconfortul abdominal, scaunele dificil de eliminat, cu sângerare. În cazul simptomelor persistente, este important consultul medicului.
Cauzele constipației la sugari
În mare parte, constipația este cauzată de greșeli de alimentație, precum dieta săracă în fibre și lichide, supradozarea cu lapte, dar mai ales de tendința de a oferi sugarului mâncare pasată timp îndelungat. La copiii mai mari, pot interveni și cauze psihice, manifestate prin amânarea scaunului din motive de stres, jenă sau teama unui scaun dureros. O altă cauză a constipaţiei poate fi și alergia alimentară, de exemplu alergia la proteina din laptele de vacă și absența activităților fizice. De asemenea, prezența constipației la alți membri ai familiei crește riscul de a avea copii cu acelașii gen de tulburare a digestiei.
Ce e de făcut?
În cazul copilului alăptat…
… alimentația mamei este foarte importantă. Chiar dacă s-a început diversificarea, tranzitul intestinal al sugarului alăptat rămâne influențat de ceea ce mănâncă mama. Pentru a preveni eventuale episoade de disconfort, dieta mamei ar trebui să fie variată și să includă sucuri naturale, salate, ciorbe, dar și grăsimi care devin laxative pentru copil.
Dacă bebe este hrănit artificial…
… există un risc mai mare să aibă probleme cu constipația. Față de laptele matern, laptele praf se digeră și se absoarbe mai greu. Iată un motiv în plus să ne alăturăm tuturor susținătorilor alăptatului la sân, cel puțin până când bebelușul împlinește șase luni. Pentru copiii alimentați artificial există o formulă de lapte cu prebiotice, care poate fi eficientă în cazul de constipație..
După începerea diversificării…
… se recomandă ca meniul sugarului să fie variat și să conțină și alimente cu efect ușor laxativ: pere, prune, portocale, fructe cu coajă, legume crude și, mai ales, fibre prebiotice – oligozaharide. Grăsimile vegetale și animale au un rol important în prevenirea constipației, include-le neapărat în dieta micuțului. Și hidratarea este esențială în menținerea unui tranzit intestinal normal, asigură-te că organismul copilului primește cantitatea necesară de lichide, mai ales în perioada caldă a verii. În plus, ține cont de faptul că mâncarea pasată predispune la constipație. După vârsta de 7-8 luni, poți trece de la piureuri la bucățele de fructe și legume. Astfel, copilul va învăța să-și folosească masticația și va beneficia de fibre în alimentație. În cazul copiilor mai mari, optează pentru fructe proaspete, legume crude, produse lactate, preferabil fermentate, cumpără produse din cereale integrale, limitează pâinea albă, elimină ciocolata. Pentru a previni constipația se recomandă respectarea unui orar fix, fără ronțăieli între mese. Mișcarea și activitățile fizice fac parte dintr-un stil de viață sănătos. Stimulează-ți copilul să fie activ în timpul zilei.
Supozitoarele, da ori ba?
Da, însă cu limită. Supozitoarele sunt recomandate atunci când există dificultăți în defecație, disconfort abdominal și dureri de burtică. Însă administrarea acestora nu ar trebui să devină o rutină, deoarece pot afecta tranzitul intestinal. Pentru copiii care se confruntă cu constipație se recomandă folosirea supozitoarelor cu glicerină.
Citește pe lângă Constipația la sugari și Copilul tău are un tranzit intestinal bun?