Colicile bebelusului. În primele luni de viață, bebelușul tău suferă de colici și nu știi ce ai putea face pentru a-i alina durerea și a-l ajuta să doarmă liniștit. Iată câteva trucuri și soluții pentru o burtică sănătoasă.
Înainte de a se naște, intestinul bebelușului este steril și nu conține nicio bacterie. În timpul nașterii naturale, flora intestinală se activează și achiziționează de la mamă primele bacterii. Aceste bacterii ”materne” contribuie la conversia primului aliment- laptele- în nutrienți și în energie. Apoi în primele săptămâni de viață, flora intestinală a bebelușului devine mai complexă sub influența mediului înconjurător și a bacteriilor transmise de mamă prin laptele matern. În această perioadă în care sistemul digestiv se populează cu bacterii bune și învață să digeră primul aliment, apar și colicile. Iată de ce este important să știm cum să le combatem.
Care sunt primele simptome
Nu e dificil să afli dacă bebe are colici sau pur și simplu e obosit sau îi este foame. Când are colici puiul tău plânge tare, se înroșește la față, are o expresie tensionată și-și încordează burtica. Strânge din piciorușe și încleștează pumnii, aceasta fiind cea mai tipică postura a copilului cu colici.
Fă-i un masaj
Primul gest este să-l iei în brațe și să-l ții cât mai lipit de tine. Încearcă apoi un masaj în sensul acelor de ceasornic la nivelul burticii. Acest tip de masaj ajută la eliminarea aerului din tubul digestiv și stimulează digerarea laptelui și eliminarea reziduurilor din intestinul gros.
Comprese cu apă caldă
Există pungi speciale din silicon care pot fi închise ermetic și pot fi umplute cu apă caldă pe care le poți lua din farmacii. Umple o pungă cu apă caldă, nu fierbinte, și așaz-o pe burtica bebelușului. Căldura calmează spasmele abdominale și stimulează procesul digestiv. Poți alterna compresele calde cu masaj pentru a-l ajuta pe bebe să se liniștească.
Ai grijă ce mănânci când alăptezi
Dacă vezi că după ce a supt, îl doare foarte tare burtica, atunci e posibil ca bebe să fie sensibil la unul din alimentele pe care le mănânci. Încearcă să elimini din meniul tău mâncărurile picante, produsele din grâu, nucile, căpșunele, legumele ca varza, broccoli sau conopida, usturoiul, cofeina și alcoolul. Aceste surse pot cauza alergie, așa că înlătură din alimentație timp de o săptămână două pentru a-l ajuta pe bebe să mănânce bine și să doarmă liniștit.
Alege biberonul potrivit
Dacă bebelușul mănâncă lapte praf, este important să alegi un biberon care nu va contribui la problema sa. Cu cât inspira mai mult aer când mănâncă, cu atât e mai probabil că va avea probleme cu burtica. Deci e important ca biberonul să fie adaptat vârstei lui de supt, tetina lui să aibă o gaură nu prea mică, deoarece-l poate împiedica să înghită mai multă mâncare, dar nici prea mare, deoarece lichidul va curge prea repede. Unele biberoane sunt create special pentru a reduce intrarea aerului. Unele sunt curbate, iar altele au orificii interne care împiedică ca bulele de aer să se formeze în lichid.
Scoate-i aerul din burtică
După ce bebe a mâncat, ai grijă să-i scoți aerul din burtică. Ia-l în brațe, așază-l cu burtica pe umăr și mângâie-l uşor în mod repetat pe spate, până eructează. E bine să-ţi aşezi un prosop curat pe umărul pe care-l ţii pentru a preveni petele. Încearcă să experimentezi diverse poziţii, confortabile atât pentru tine, cât şi pentru bebeluş. Ţine copilul în poziţie verticală în poală sau pe genunchi. Susţine pieptul şi capul copilului cu o mână, legănându-i bărbia în palmă, cu podul palmei aşezat pe piepul lui (trebuie să îi prinzi bărbia şi nu gâtul). Foloseşte-te de cealaltă mână pentru a-l bate uşor pe spate.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre colicile bebelusului, poate te interesează și 5 motive frecvente pentru care plâng copiii mici.