Ingrediente
3 dovlecei mai mari (circa 500 g)
400 g brânză telemea
4 ouă
1 legătură mărar
1 ceapă medie
3 căței usturoi mai mari
făină
pesmet
ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Speli dovleceii, îi cureți de coajă și îi dai pe răzătoarea mare. Îi presari cu sare și îi pui într-o strecurătoare la scurs pentru 30 de minute. Ceapa o cureți și o dai pe răzătoarea mare, iar usturoiul îl pisezi.
Brânza telemea o sfărâmi, adaugi peste ea ouăle, mărarul tocat, ceapa stoarsă foarte bine de zeamă și usturoiul pisat. Amesteci, storci în mâini dovlecelul foarte, foarte bine, îl pui peste brânză și amesteci. Dacă ți se pare compoziția moale și nu poți modela chiftelele, adaugi în compoziție două linguri de pesmet și lași 10 minute pentru ca acesta să mai absoarbă din lichid..
Pui făină și pesmet în două farfurii, iei cu mâna udă compoziție, formezi o bilă, o tăvălești prin făină, apoi prin pesmet și o aplatizezi.
Torni ulei într-o tigaie antiaderentă cât să acopere fundul și îl lași să se încingă. Prăjești chiftelele pe ambele părți, la foc mediu, până se rumenesc frumos și le scoți pe prosoape absorbante.
Poți pregăti aceste chiftele și la cuptor. Doar că vor ieși mai uscate. Le așezi pe foaie de copt și le introduci în cuptorul încins până se rumenesc frumos.
Le servești calde sau reci, alături de un sos de iaurt.