Home / Viata de familie / Jurnal de tatic / Cele șapte luni de acasă

Cele șapte luni de acasă

de Ionuț Bonoiu, redactor-șef Forbes România

O reclamă de acum vreo câțiva ani la o apă minerală afirma că ești ceea ce bei. Una dintre sintagmele des folosite de medici sau consultanții nutriționiști clamează că ești ceea ce mănânci. În lumea corporațiilor, se consideră că ești suma numelor din agenda ta de telefon. Sau, în varianta și mai modernă, a contactelor tale de pe Facebook sau LinkedIn.

Dar într-o societate tot mai grăbită și mai competitivă, tot mai mulți afirmă că ești rodul educației pe care o primești. Și, tocmai de aceea, educația trebuie să înceapă cât mai devreme. Există studii care afirmă că la aproximativ 12 ani ferestrele de oportunitate pentru domeniul cognitiv se închid și nu rămân disponibile decât metode de învățare mai anevoioase. Există voci care recomandă efectuarea testelor de personalitate (de tipul Myers-Briggs) cât mai devreme, iar apoi “ghidarea” educației în funcție de acestea și “doparea” copilului astfel încât să poată face față cât mai bine concurenței tot mai aprige cu sutele de milioane de copii chinezi, indieni sau orice alți asiatici care vor lua cu asalt piața muncii și, implicit, vor concura pentru joburile bine plătite din Europa sau America.

Iată de ce tot mai multe grădinițe (mai ales din cele de top) au introdus grupa baby, unde primesc copii de 2 ani sau chiar și mai mici. Surprinzător, este mult mai greu acum să găsești un loc la o grupă baby decât dacă ai înscrie un copil la grupa mică sau mare. Cu ocazia documentării pentru un articol pe tema educației care va apărea în revista Forbes nu mică mi-a fost mirarea să aflu că multe dintre grădinițele particulare de la noi căutate de părinții cu bani recomandă înscrierea copilului la grupa baby cu un an sau chiar doi înainte. Cu alte cuvinte, părinții ar cam trebui să își aleagă grădinița încă de la naștere. Iar de aici începe o cursă nebunească de activități cu care este “dopat” copilul, care ajunge să își vadă părinții doar după apusul soarelui, cu puțin înainte de culcare, și dimineața, la trezire, când îl pregătesc de grădiniță.

Paradoxal, educația tot mai bună și complexă pe care o primește copilul riscă să creeze o dezechilibrare a relației afective cu părinții, care au la dispoziție mult mai puțin timp pentru a-i transmite mai departe valorile familiei. Iar cei șapte ani de acasă tind să devină mai degrabă luni.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.