Home / Copil / Cele mai bune strategii pentru disciplină

Cele mai bune strategii pentru disciplină

disciplina 2

Cine nu-şi doreşte un copil cuminte? Dacă asta vrei şi tu, de la bun început trebuie să ştii că disciplina se formează chiar din primii ani de viaţă. Felul în care copilul se va comporta depinde de tine, de educaţia pe care o primeşte. Aceasta presupune orientarea comportamentului după regulile familiei şi apoi ale societăţii. La început, copilul resimte încercările tale de a-l „domestici”, ca pe un şir de constrângeri. Cu tact şi afecţiune, vei reuşi să-l faci să se supună mai întâi unor reguli simple, dar esenţiale, iar apoi, unor principii de viaţă, convingeri şi norme proprii de conduită. Aşa că, iată ce ar trebui să faci pentru ca strădania ta de a-ţi forma copilul ca individ social să fie un succes real… 

La 1 an, relaţionează

Acest an este cel în care copilul învaţă să relaţioneze. Pornind de la interesul lui pentru hrană, prima regulă de disciplină va fi aceea a orarului de masă, apoi al somnului. Dacă neglijezi asta, vei ajunge supusa unui mic tiran, care va cere să se joace sau să mănânce chiar şi noaptea. La un an, mama trebuie să intuiască orice pericol de accidentare sau de disconfort. Şi nu prea are voie să-l lase singur, să-l scape din ochi. Aşa că vorbeşte-i, chiar dacă nu înţelege tot ce-i spui, oferă-i siguranţă şi multă dragoste. Când plânge, distrage-i atenţia. Şi nu uita că poate învăţa să-şi respecte orarul şi să aibă încredere în tine. Tot acum este timpul să-l obişnuieşti cu ordinea.

 La 2 ani, explorează

Deprins cu mersul, va cere tot mai mult să exploreze. Este curios şi insistent. Deci, ai grijă ce-i laşi la îndemână, pentru că nu ştie se poate feri de pericole. Prima măsură: e bine să renunţi la lucrurile care pot provoca accidente, căci micuţul va circula în toată casa, pentru că  trebuie să-şi cunoască mediul înconjurător. Nu greşeşti dacă-i explici diverse lucruri despre obiectele periculoase sau îi arăţi diferenţa dintre rece – cald sau deschis – închis. La această vârstă, copilul este atras de tot ce este în jur şi de aceea trebuie să fii mereu în preajmă. Ca să previi accidentele, poţi uşor să-i distragi atenţia de la acţiunile riscante.

 La 3 ani, întreabă

3 anişori reprezintă vârsta la care micuţul tău începe să pună o mulţime de întrebări. Într-un fel, ar trebui să apreciezi că nu se mai duce glonţ spre cine ştie ce sertar pentru a-l scotoci, dar tirul nesfârşit de ce-urilor este şi el solicitant. N-ai încotro, trebuie să poţi să-i faci faţă şi să ai răbdare cu copilul. Răspunszurile tale reprezintă modul lui de a cunoaşte lumea în care trăieşte, sunt legăturile pe care le stabileşte cu ea. Aşa că este esenţial să găseşti un răspuns adecvat pentru fiecare întrebare, să nu dai explicaţii fanteziste. Tot la această vârstă copilul preferă jocurile pe roluri: „de-a doctorul”, „de-a grădiniţa” etc. Rolurile sunt inspirate din viaţa de zi cu zi şi valorifică capacitatea copilului de a imita, de a acţiona după reguli de comportare. Jocul cu alţi copii trebuie încurajat, pentru că el duce la însuşirea disciplinei pentru adaptarea la comunitate.

 La 4 ani, înţelege

Regulile impuse de tine sunt acum dublate de cele învăţate la grădiniţă. Disciplina se formează spontan, prin adoptarea unor comportamente potrivite în colectivitate. E timpul să-i explici ceea ce nu înţelege, să întăreşti regulile pe care educatoarea încearcă să le instaureze în grădiniţă, adoptând şi tu acasă, o parte din ele. Şi, nu uita să-l asiguri de dragostea ta, pentru că a această vârstă are o perioadă de instabilitate emoţională. Ca să dobândească încredere în sine, are nevoie de apreciere şi de afecţiune.

 La 5 ani, acţionează

Devine din ce în ce mai sigur pe el, pe propriile acţiuni. Se joacă reproducând reguli     simple şi-i place să ajute la treburile casei. Profită de aceste lucruri pentru a-l învăţa noi reguli şi pentru a-l face să se simtă apreciat pentru faptul că le urmează. Încurajează-l cât mai mult să se joace cu alţi copii şi să se înţeleagă cu ei.

 

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.