Home / Copil / Alimentatie / Ce poți să folosești în loc de zahăr

Ce poți să folosești în loc de zahăr

Cum faci când copilului îi place gustul dulce, dar este prea mic să primească zahăr? Dar când medicul îi interzice dulciurile cu aport mare de calorii și edulcoranții? Simplu. Folosești soluțiile naturale de înlocuire a clasicului zahăr.

Zahărul? Da, este dulce și plăcut. Tuturor le place, de la mic la mare… Dar se știe și cât de dăunător este pentru sănătate. O.M.S. recomandă ca dulciurile să nu depășească 10% din aportul caloric cotidian al oricărui copil sănătos. Pentru a ține lucrurile sub control, s-au inventat edulcoranții (molecule cu gust dulce, unele de origine natural, altele de sinteză). Oricum ar fi, edulcoranții costă scump și rezolvă doar problema indicelui glicemic. În consecință, nu sunt utili decât diabeticilor. Dar, natura ne oferă și alte soluții. Să le vedem împreună…

Stevia – dulce intens

Ce este?

Un edulcorant puternic extras din stevia, o plantă originară din America de Sud. Se prezintă sub formă de pulbere albă. Nu trebuie confundat cu stevia uscată, planta ca atare, care se găsește și ea în comerț.

Sfatul specialistului

Stevia îndulcește de 300 de ori mai puternic decât zahărul și aduce în organism 0 calorii. Are reputația că adulților le scade tensiunea arterială și le echilibrează glicemia. Pentru copii, poate fi folosită doar la cei trecuți de trei ani și care suferă de diabet.

Cum se folosește

Poate fi utilizată pentru dulciurile preparate la cuptor, cu condiția ca acestea să aibă un timp scurt de coacere și să nu depășească 120 de grade C.

Siropul de agave – cel mai natural

Ce este?

Este extras din seva unui cactus și este cunoscut și sub denumirea de „apă de miere“. Conține 90% fructoză și are o textură mai densă, asemănătoare cu mirea de salcâm. Siropul de agave este bogat în vitaminele B, C, D, E și minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom.

Sfatul specialistului

Siropului de agave are un index glicemic scăzut, dar puterea lui de îndulcire este mai mare decât a zahărului. Conține molecule probiotice bune pentru flora intestinală. Din păcate, diabeticii nu-l pot folosi pentru că fructoza în exces suprasolicită pancreasul. Nu se recomandă nici celor cu tendințe de îngrășare pentru că este tot atât de caloric ca și zahărul. Copii pot beneficia de siropul de agave dacă au mai mult de 3 ani și dacă primesc un preparat în care s-a pus foarte puțin.

Cum se folosește

Acest sirop are un gust foarte plăcut. Poate fi adăugat în băuturi și în deserturi ușoare ca orezul cu lapte, clătite, griș cu lapte, budinci.

Eritrolul – cel mai digest îndulcitor

Se găsește în pepene, pere, struguri, ciuperci. Industrial, se obține prin fermentarea glucozei cu diverse tipuri de drojdii.

Sfatul specialistului

Eritrolul este interesant prin aceea că organismul îl elimină în totalitate. Acest lucru înseamnă că furnizează 0 calorii și nu are nicio influență asupra indicelui glicemic. Nu provoacă balonare, un lucru bun de reținut.

Cum se folosește

Din păcate, nu se poate utiliza prea ușor în bucătărie, pentru că se dizolvă incomplet în lichide. Este însă bun în aluaturile care trebuie să crească. Volumul lui este identic cu al zahărului, deci, se poate doza fără probleme. Are un gust ușor mentolat, care nu place tuturor.

Siropul de arațar – cel mai aromat

Este obținut din seva arțarului (Acer saccharum). Din toate tipurile de arțar cunoscute, trei sunt utilizate cu precădere pentru extragerea siropului de calitate: arțarul de zahăr, arțarul negru și cel roșu. Pe lângă aroma deosebită și calitățile de îndulcitor natural, siropul de arțar este o sursă excelentă de mangan, zinc și calciu. 13 g de sirop de arțar furnizează 22% din necesarul zilnic de mangan. Ca număr de calorii este similar cu zahărul, doar că e 100% natural.

Cum se folosește

Este delicios, benefic pentru sănătate, dar consumat în limite rezonabile. De regulă, siropul de arțar de culoare mai închisă se utilizează la gătit sau la copt, pentru vafe, madlene, blaturi de tort, mâncare orientală. Siropul de arțar de calitate, cu transluciditate mare, este folosit ca îndulcitor pentru ceai, lapte, cerale la micul-dejun, în salata de fructe, topping de înghețată, topping pentru clătite.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.