Home / Viata de familie / Jurnal de tatic / Ce poate învăța părintele de la copil

Ce poate învăța părintele de la copil

de Ionuț Bonoiu, redactor-șef Forbes România

Aproape fără excepție, cărțile de puericultură vorbesc despre rolul esențial pe care părinții îl au în creșterea copiilor. Nu bunicii, nu educatoarele, nu colegii de joacă sau bonele și nici măcar profesorii de la diferitele cursuri opționale. Ci părinții.

Părerile legate de modul cum ar trebui să acționeze părinții sunt diverse și ajung de multe ori de la o extremă la alta. Sunt cărți și autori de modă veche, care încurajează câte o corecție pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, ca să fie bine înțelese rolurile pe care cele două personaje – părinte și copil -, le joacă, dar și autori de modă nouă, care merg până acolo încât orice manifestare extremă a copilului, de la tăvălitul pe jos la aruncatul cu obiecte reprezintă, în fapt, o vină și o problemă a părinților, care nu știu să se facă înțeleși. Nu-i de mirare că mulți părinți ajung, inevitabil, la psiholog.

Una dintre cele mai eficiente, spun specialiștii, metode de învățare, constă în inversarea temporară a rolurilor dintre părinți și copii. Cu alte cuvinte, un părinte nu este doar model pentru copilul său, ci copilul ar trebui, la rândul său, să îl învețe câte ceva pe părinte.

E drept, copilul nu face altceva decât să repete ceea ce a învățat cu puțin timp înainte, iar părintele se preface că descoperă, pentru prima dată, lucrurile pe care i le  descrie cel mic.

Va propun să privim cât se poate de serios lecțiile de viață pe care ni le transmit cei mici.

Dacă nu îți place ceea ce mănânci, scuipă tot afară!

Cântă cu voce tare, chiar dacă nu știi versurile!

Întreabă permanent “De ce?”!

Locul în care te afli acum este întotdeauna mai plăcut decât locul în care ar trebui să fii!

Dacă nu-ți convine ceva, țipă sau fă-i pe ceilalți să înțeleagă asta!

Dansează, chiar dacă nu ai niciun motiv!

Desenează, chiar dacă nu știi cum se face asta!

După ce ai căzut, plângi, dar scutură-te și continuă să te joci!

Concentrează-te pe ceea ce te face fericit, în loc de ceea ce te întristează!

Jocul e mai important decât victoria!

Și nu în ultimul rând, “Dormi, dacă ți-e somn!”

Recunosc că am descoperit multe dintre aceste lecții într-o bandă desenată, dar dincolo de zâmbetul inițial îmi place să cred că există și un sâmbure de adevăr. Doar și noi, părinții, am fost, cândva, copii.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.