Home / Copil / Alimentatie / Ce faci în caz de gastroenterită?

Ce faci în caz de gastroenterită?

Odată cu începerea școlii nu trebuie să uităm de gastroenterită. În fiecare an apar focare și ar fi bine să știi cum să eviți îmbolnăvirea și cum să o tratezi dacă a apărut.

Simptome

Simptomele apar la 24 până la 48 de ore după infecție și durează de obicei 12 până la 60 de ore. O persoană infectată este contagioasă de la apariția simptomelor până la 48 de ore după dispariție. Iată care sunt acestea:

 • diaree
 • vărsături
 • durere abdominală
 • febră ușoară
 • uneori vărsăturile și durerile abdominale vor fi singurele simptome

La copiii foarte mici, este foarte recomandat să consulți un medic la debutul primelor semne datorită ușurinței cu care bebelușii se deshidratează. La adulți, boala își desfășoară cursul și, în majoritatea cazurilor, dispare de la sine.

Transmitere

Mediile foarte frecventate sunt primele afectate de epidemii. În majoritatea cazurilor, transmiterea este fecală-orală, prin urmare prin contactul cu mâinile contaminate cu particule fecale sau vărsături. De asemenea, trebuie să aveți grijă de picăturile din aer în timpul vărsăturilor, care pot transmite unele dintre virusurile care cauzează gastroenterita.

Prevenire

Igiena este cheia! Desigur, în orice moment trebuie să ai grijă la igienă, dar mai ales când ai copilul cu gastroenterită. Este esențial să ai grijă la condițiile igienice ale tuturor membrilor familiei chiar mai mult decât de obicei, în special spălarea mâinilor persoanelor bolnave și a celor care le îngrijesc.

Suprafețele (toaletele, ochelarii, ustensilele, telefoane, telecomenzi), hainele și așternuturile persoanelor bolnave trebuie, de asemenea, curățate și dezinfectate, luându-se măsuri de precauție pentru a nu se infecta în acest timp. Se recomandă înălbitor, atât la toaletă, cât și la rufe.

Gastroenterita poate fi, de asemenea, prevenită prin administrarea de suplimente probiotice. Probioticele sunt bacterii vii care au o influență benefică, printre altele, asupra florei intestinale și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, aceste bacterii trebuie să fie prezente în cantități foarte mari – un aport zilnic de 3 până la 5 miliarde de bacterii – pentru a avea un efect real. Aceste suplimente sunt disponibile în farmacii și la plafar.

Tratament

Dacă, în ciuda măsurilor de igienă luate, virusul îți lovește familia, nu poți face prea multe decât să lași boala să-și urmeze cursul. În funcție de gravitatea simptomelor, de vârsta pacientului (un bebeluș sau o persoană în vârstă, de exemplu) și de starea sa generală de sănătate, este uneori necesar să consulți un medic. Dar dacă simptomele se reduc la diaree, greață și vărsături, te gândești că peste 48 de ore cel afectat va fi mai bine. Dar nu trebuie să stai cu mâinile în sân în acest timp.

În primele 24 de ore, bolnavul ar trebui să nu mai mănânce. Oricum ar fi, nu o să-i fie prea foame! Cu toate acestea, trebuie să bea multe lichide… Se deshidratează foarte ușor în timpul unei gastroenterite. Prin urmare, este necesar să bea o băutură care să ajute organismul să-și păstreze sărurile minerale. În farmacii se găsesc soluții special concepute pentru aceste cazuri. 

Semne de deshidratare

 • gură și piele uscate
 • urină mai puțin frecventă și mai întunecată decât de obicei
 • crampe musculare
 • pierderea în greutate și a poftei de mâncare
 • slăbiciune
 • ochi goi

Semne de deshidratare la copiii mici

 • fără urină în scutec mai mult de trei ore
 • urina mai închisă decât de obicei
 • plâns fără lacrimi
 • fontanela scufundată la sugarii sub 18 luni

Când să consulți un medic

La copii La adulți
febră de 38,5°C  sau mai mare febră de 38,5° sau mai mare
letargie sau iritabilitate severă sânge sau puroi în scaun
sânge în scaun incapacitatea de a reține fluidul mai mult de 24 de ore
vărsături care durează mai mult de trei ore vărsături care durează mai mult de două zile
fără urină timp de șase ore
(semn de deshidratare severă)
simptome semnificative de deshidratare

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.