Home / Viata de familie / Activitati / Ce este Vinerea Mare?

Ce este Vinerea Mare?

Vinerea Mare este vinerea dinaintea Duminicii Paștelui. În această zi, creștinii comemorează suferința și moartea pe cruce a Domnului Iisus Hristos. Mulți creștini petrec Vinerea Mare în post, rugăciune, pocăință și meditație.

Ce s-a întâmplat în Vinerea Mare?

În Vinerea Mare, creștinii se concentrează asupra morții lui Iisus Hristos. Chiar în noaptea dinainte de a muri, Iisus și ucenicii săi au luat parte la Cina Cea De Taină și apoi s-au dus în Grădina Ghetsimani. Acolo, Iisus și-a petrecut ultimele ore rugându-se Tatălui Său, în timp ce discipolii săi dormeau în apropiere.

Înainte de dimineață, Iisus a fost arestat. La ziuă, a fost interogat de către Sinedriu și condamnat. Dar înainte să-l poată omorî, liderii religioși au avut nevoie mai întâi de aprobarea Romei pentru a duce la bun sfârșit sentința. Iisus a fost dus la Pontius Pilat, guvernatorul roman din Iudeea, iar acesta nu a găsit niciun motiv să-l acuze pe Iisus. Când a descoperit că acesta era din Galileea, care se afla sub jurisdicția lui Irod, Pilat l-a trimis pe Iisus la Irod, aflat în acel timp la Ierusalim.

Iisus a refuzat să răspundă întrebărilor lui Irod, așa că acesta l-a trimis înapoi la Pilat. Deși Pilat l-a găsit nevinovat, el s-a temut de mulțimile care voiau ca Iisus să fie răstignit, așa că l-a condamnat pe Iisus la moarte.

Iisus a fost bătut brutal, batjocorit, lovit în cap cu un toiag și scuipat. O coroană de spini i-a fost pusă pe cap și a fost dezbrăcat. El a fost pus să-și poarte propria cruce, alături de doi criminali, dar când a devenit prea slăbit să o mai poată duce, Simon din Cirena a dus-o pentru el.

Iisus a fost așezat pe cruce, unde soldații i-au bătut cuie prin încheieturile mâinilor și glezne, fixându-l pe cruce. O inscripție pe care scria I.N.R.I.: Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, ceea ce se traduce prin Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor, i-a fost plasată deasupra capului. Și cei doi criminali au fost crucificați în același timp cu Iisus, unul fiind atârnat în dreapta lui, iar celălalt în stânga, iar la un moment dat Iisus a strigat către tatăl său: „Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?”

Apoi, întunericul a acoperit și un cutremur a zguduit pământul și a făcut ca perdeaua templului să se rupă în jumătate de sus în jos, pietrele s-au despărțit și mormintele s-au deschis. Corpurile multor bărbați și femei credincioși care au murit au fost ridicate din morți, au părăsit cimitirul după învierea lui Iisus, au mers în orașul sfânt al Ierusalimului și au apărut multor oameni.

Era obișnuit ca soldații romani să rupă picioarele celor răstigniți pentru ca moartea să vină mai repede, dar numai celor doi criminali li s-au rupt picioarele, deoarece în momentul în care au ajuns în fața lui Iisus, el era deja mort.

Când s-a lăsat seara, Iosif din Arimatea (cu ajutorul lui Nicodim)  a dat trupul lui Iisus jos de pe cruce și l-a pus în propriul său mormânt. O piatră grea a fost rostogolită peste intrare, sigilând mormântul. 

De ce Vinerea Mare este numită „bună?”

În creștinism, Dumnezeu este sfânt și oamenii sunt păcătoși; sfințenia este incompatibilă cu păcatul, așa că păcatul umanității ne separă de Dumnezeu. Pedeapsa pentru păcat este moartea veșnică, dar moartea umană este insuficientă pentru a ispăși păcatul. Ispășirea necesită un sacrificiu perfect, fără pată, oferit în mod corect.

Creștinii cred că moartea lui Iisus a oferit jertfa perfectă de ispășire a păcatului și că prin Iisus propriile noastre păcate pot fi iertate. În consecință, atunci când acceptăm sacrificiul lui Iisus, el ne spală păcatele și ne „restabilește” legătura cu Dumnezeu. Milostivirea și harul lui Dumnezeu fac posibilă mântuirea și primim darul vieții veșnice prin Iisus Hristos. Această credință explică de ce data răstignirii lui Iisus este considerată Vinerea „bună”.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.