Home / Bebelus / Cât de benefică este kinetoterapia

Cât de benefică este kinetoterapia

kineto 1 (3)

 

În ultima vreme, cei mai mulți specialiștii evidențiază beneficiile kinetoterapiei în dezvoltarea fizică și psihică a bebelușilor. Dar, oare, acest gen de terapie este destinată numai celor care au anumite afecțiuni sau poate fi benefică şi pentru ceilalţi?

Până nu de mult, kinetoterapie era recomandată doar acelor copii care aveau probleme psihomotorii. Acum însă, medicii pediatri afirmă că acest tip de terapie poate fi recomandată tuturor bebelușilor, deoarece are un efect benefic pe multiple planuri: imunitar, digestiv, intelectual, fizic și, bineînțeles, psihomotor. Kinetoterapeutul Alexandru Dina, de la Clinica Medicover, specializat în kinetoterapie pediatrică, ne-a ajutat să descoperim principalele avantaje ale acestei terapii.

Există o diferența între gimnastică și kinetoterapie?
De fapt, masajul şi gimnastică sunt parte integrantă din kinetoterapie. „Putem vorbi despre kinetoterapie ca un cumul de modalităţi de abordare, din care fac parte gimnastica şi masajul, realizate sub îndrumarea specialistului” afirmă Alexandru Dina. „Tratamentele se concentrează pe educarea posturii şi aliniamentului corpului, dezvoltarea schemei corporale și a orientării în spaţiu. Alte efecte benefice sunt schimbarea şi anularea posturilor anormale, educarea formelor de locomoţie şi posibilităţii de deplasare până la momentul mersului independent”.
Care este vârsta propice
În funcţie de afecţiune, procesul de recuperare medicală poate începe de la 2-3 zile sau de la 2-3 luni, când copilul îşi poate susţine capul. Programul de kinetoterapie este personalizat şi se aplică pe baza recomandărilor medicului, în funcţie de vârstă. În acest sens comunicarea dintre medic şi kinetoterapeut este esenţială în procesul de reabilitare medicală. O şedinţă implică gimnastică medicală şi masaj, cu o durată de până la 50 minute, în funcţie de afecţiune şi de starea copilului.

Kinetoterapia şi afecțiunile de sezon
Sigur nu știai că acest tip de terapie are un efect benefic asupra sistemului imunitar și digestiv. O dată cu mişcarea, creşte fluxul limfatic care conduce celulele sistemului imunitar şi anticorpii în tot organismul. De asemenea, creşte și fluxul sangvin care contribuie la eliminarea toxinelor şi a microbilor prin urină şi transpiraţie. În plus, masajul, precum şi exerciţiile fizice adaptate, stimulează digestia, înlăturând astfel colicile.

Stimulează imunitatea….
Atunci când aportul de oxigen este scăzut, fie datorită problemelor respiratorii fie din diverse cauze, funcţia imunitară este afectată și așa apar răcelile, bronșitele, infecțiile respiratorii și digestive. „Exerciţiul fizic adaptat creşte nivelul oxigenului transportat prin vasele de sânge, putând îmbunătăţi astfel rezistenţa organismului. Cele două planuri, fizic şi mental, sunt strâns corelate, iar stimularea şi consolidarea achiziţiilor motrice în primul an din viaţă duc la o adaptare mai bună la mediu, la conturarea schemei corporale, având o influenţă clară din punct de vedere profilactic” subliniază kinetoterapeutul.

Ce nu ştii despre kineto

Această terapie tratează toate afecţiunile musculoscheletale şi neurologice, afecţiuni respiratorii, sindroame genetice. „Kinetoterapia pediatrică este eficientă întrucât ajută la depistarea şi tratarea precoce a problemelor sugarilor şi copiilor, implicând o gamă largă de afecţiuni musculo-osteo-articulare. Aceste afecţiuni sunt:

  • malformaţii congenitale: picior strâmb, displazii de umăr, cot, şold;
  • afecţiuni ortopedice: picior plat, luxaţii, fracturi;
  • deviaţii ale coloanei vertebrale: cifoză , scolioză; torticolis; pareze şi paralizii;
  • boli ereditare: sindrom Down, distrofie musculară progresivă”

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.